Datum: 27-01-2023 - 21:53
23
okt
'17

Zondag 5 november in Oude Jeroenskerk: William Byrd Ensemble zingt Monteverdi en liederen uit de Reformatie

Zondag 5 november in Oude Jeroenskerk: William Byrd Ensemble zingt Monteverdi en liederen uit de Reformatie

 

Dit jaar worden er in de muziekwereld een flink aantal componisten herdacht. De belangrijkste onder hen is Claudio Monteverdi, die 450 jaar geleden in 1567 geboren werd en die een sleutelrol speelde in de ontwikkeling van de vroege barokstijl. Maar dit jubileum wordt in de Westerse wereld  ruim overschaduwd door de herdenking van 500 jaar reformatie. Daarbij wordt het jaar 1517 als ijkpunt gezien, het jaar waarin Luther naar verluidt zijn 95 stellingen op de deur van de Hofkerk van Wittenberg spijkerde.

Het William Byrd Ensemble dat zondag 5 november om 15.00 optreedt bij Muziek in Jeroen, slaat een brug tussen de muziek van Monteverdi en de lutherse kerkmuziek. Het koor heeft een prachtig programma samengesteld met vocale hoogtepunten uit die perioden.  Behalve liederen van Claudio Monteverdi zijn o.a. ook  werken van Johann Hermann Schein, Heinrich Schütz en Johann Rosenmüller te beluisteren.

 Het William Byrd Vocaal Ensemble, opgericht in 1981, is gespecialiseerd in koorliteratuur van de laatste vijfhonderd jaar. Het Leidse koor heeft de laatste jaren indruk gemaakt met uitvoeringen van ‘Ein Deutsches Requiem’ van Brahms, de ‘Matthäus Passion’,de ‘Johannes Passion’ en de ‘Hohe Messe’ van J.S. Bach.

Het koor staat vanaf de oprichting onder leiding van Nico van der Meel die internationaal grote faam heeft verworven met zijn vertolkingen van de evangelistenpartij in de Passionen van J.S. Bach. Van der Meel studeerde naast zijn zangstudie koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij Jan Eelkema en Barend Schuurman. Hij heeft een breed concertrepertoire opgebouwd met muziek van de 16e tot de 20e eeuw.

Meer informatie over musici en programma is te vinden op www.muziekinjeroen.nl. Via deze site kunnen ook kaarten worden gereserveerd die voor aanvang van het concert bij de ingang gereed liggen. De toegangsprijs voor het concert bedraagt € 15,- Vrienden en hun introducés betalen € 10,-.

Na afloop wordt gratis wijn en fris geschonken in het koor van de Oude Jeroenskerk, waar kan worden nagepraat met dirigent en koorleden.

Foto ©Oude Jeroenskerk

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.