Datum: 28-09-2023 - 03:52
03
mrt
'14

Opspuiten kuststrook Noordwijk

Donderdag 27 februari start Rijkswaterstaat met het aanbrengen van extra zand langs de kust bij Noordwijk en Katwijk. Niet op het strand maar op de zeebodem.

Sluit aan

Het werk sluit aan op de strandverbreding van vorig jaar. Er is dus geen hinder voor strandbezoekers. Wel moeten watersporters een veilige afstand bewaren tot het baggerschip, dat bij het opspuiten circa 500 tot 1000 meter van de kust verwijderd ligt. Ruim 2 miljoen kuub zand wordt aangebracht. Deze werkzaamheden worden ook in het weekend en in de nacht uitgevoerd.

Beschermen

Strandwethouder Bas Brekelmans (VVD/Jes) begroet de suppletie: “Een goede actie. We hebben langer plezier van eerder uitgevoerde ophogingswerken. Het strand blijft langer mooi en de kust wordt weer goed beschermd.”

Nationaal belang

Die bescherming is nodig. Het is een nationale veiligheidszaak. Onder invloed van de zee, wind en een stijgende zeespiegel verliest de kust terrein. Als we niets doen, dan schuift de kustlijn langzaam landwaarts op. Om te zorgen dat we droge voeten houden, onderhoudt Rijkswaterstaat de kust door regelmatig zand aan te brengen.

Effect

Vorig jaar is een deel van het strand bij Noordwijk verbreed door extra zand aan te brengen. Door nu zand op de zeebodem aan te brengen blijft het effect van het extra zand op het strand langer behouden. De versterking van de zeewering in Katwijk door Kustwerk Katwijk valt samen met de zandsuppleties voor de kust die Rijkswaterstaat om de paar jaar uitvoert om de erosie van de kustlijn tegen te gaan. Deze werkzaamheden zijn op elkaar afgestemd.

{gallery}4308{/gallery}

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.