×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden
21
jul
'14

Eneco Luchterduinen Fonds gaat van start

Windpark Eneco Luchterduinen, een project van Eneco en het Japanse Mitsubishi Corporation, wil inwoners van Noordwijk, Zandvoort, Bloemendaal en Katwijk graag betrekken bij het nieuwe windpark 23 kilometer op zee.

Daarom starten ze een speciaal fonds om projecten te realiseren die door de omgeving zijn aangedragen. In het fonds wordt 20 jaar lang, gedurende de productieperiode van het windpark, jaarlijks maximaal 45.000 euro gestort.

Alle informatie over het Fonds staat op: www.enecoluchterduinenfonds.nl. Hier kunnen ook de verzoeken worden ingediend.

 

Het Eneco Luchterduinen Fonds financiert door bewoners, ondernemers en andere organisaties aangedragen projecten op het gebied van kustbeleving, duurzame energie en energiebesparing. Vanaf 30 september tot en met 30 november kunnen de plannen worden ingediend. Vervolgens zal een jury, die bestaat uit medewerkers van Eneco en Mitsubishi Corporation, een eerste selectie maken uit alle ingediende initiatieven op basis van de criteria. Daarna toetsen de vier betrokken kustgemeenten de uitvoerbaarheid van de plannen. De volgende fase is een publieksjurering, waarbij de kustbewoners kunnen stemmen op het voorstel van hun keuze. De winnende voorstellen zullen mei 2015 bekend worden gemaakt. Elke twee jaar start deze cyclus opnieuw.

 

Huidige werkzaamheden

De bouw op zee van windpark Eneco Luchterduinen start eind juli / begin augustus met het plaatsen van de funderingspalen. In de herfst, vóór het stormseizoen, zullen alle palen geplaatst zijn. De windmolens zelf worden in het voorjaar en de zomer van 2015 geplaatst. Eind augustus wordt begonnen met het verbinden van de zeekabel met de landkabel. Deze kabels leiden de door het windpark opgewekte stroom naar het transformatorstation van Tennet in Sassenheim.

 

Het windpark

Windpark Eneco Luchterduinen is een samenwerking tussen Eneco en Mitsubishi Corporation. Het windpark bestaat uit 43 windmolens en komt 23 kilometer uit de kust ter hoogte van Noordwijk en Zandvoort. Eind 2015 zal het windpark groene stroom leveren aan bijna 150.000 huishoudens. Voor meer informatie over het windpark Eneco Luchterduinen ga naar www.eneco.nl/luchterduinen.