Datum: 27-01-2023 - 22:23
12
aug
'17

JEROENSOMMEGANG IN NOORDWIJK BINNEN

Een stille tocht langs heilige bruggen, Jeroensveld en Jeroenskerken

 

Dit jaar viert de Sint-Jeroenskerk in Noordwijk dat zij 125 jaar bedevaartkerk is. In 1892 verhief Paus Leo XIII Noordwijk voor de tweede maal tot bedevaartplaats van de Heilige Jeroen (V856). Tot en met 7 november wordt met verschillende evenementen aandacht besteed aan dit jubileum.

Op zondag 20 augustus a.s. wordt de jaarlijkse Jeroensommegang door Noordwijk Binnen gehouden. Deze stille tocht door de dorpskern wordt door de Parochiekern St. Jeroen en Maria ter Zee georganiseerd in samenwerking met de Protestantse Gemeente Noordwijk. De eigenlijke feestdag van St. Jeroen is 17 augustus. Inmiddels bestaat de tocht in deze vorm precies twintig jaar en vormt een niet meer weg te denken jaarlijkse traditie. De bedoeling is het verhaal van Jeroen, de eerst bekende leidsman van de christelijke gemeenschap in het dorp én martelaar, onder de aandacht te brengen. Een bezinning over de betekenis van Jeroen in onze tijd hoort daar ook bij.

Landgoed Calorama

In het jubileumjaar Jeroen125 is het voor het eerst mogelijk om tijdens de tocht het Jeroensveld (of Martelveld) op het landgoed Calorama aan te doen. Er wordt aangenomen dat op deze plek de priester Jeroen door de Vikingen in 856 werd onthoofd. Er wordt op het veld een korte plechtigheid gehouden, waarin kaarsen bestemd voor beide Jeroenskerken worden aangestoken.

De ommegang begint om 08.00 uur – een half uur vroeger dan in voorgaande jaren - op het Lindenplein (bij de muziektent). Iedere deelnemer ontvangt een gidsje met beschrijving en gebeden. Via de vijf ‘heilige’ bruggen: St. Jeroensbrug, St. Maartensbrug, Breloftsbrug, St. Victor- en St. Pietersbrug wordt er gezamenlijk naar het Jeroensveld op Calorama gelopen. Na de korte plechtigheid aldaar voert de tocht naar de Oude Jeroenskerk, de oorspronkelijke bedevaartkerk. Tijdens het verlaten van de Oude Jeroenskerk luidt het klokkenluidersgilde van de Oude Jeroenstoren handmatig de klokken. Even later vindt de ruim anderhalf uur durende tocht zijn eindpunt bij de reliekschrijn in het St. Jeroensaltaar in de R.K. St. Jeroenskerk, vanaf 1892 bedevaartkerk.   Na afloop van de tocht wordt er in het parochiecentrum van de St. Jeroenskerk koffie en thee geschonken. Om 10.00 uur kan worden deelgenomen aan vieringen in zowel de R.K. St. Jeroenskerk als de Oude Jeroenskerk.

Foto ©Parochie Sint Maarten

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.