Datum: 01-12-2022 - 15:11

Column Notaris Timmers: Hakuna Matata.

Hakuna Matata! Een uitdrukking die iedereen wel kent uit de film The Lion King. Vrij vertaald betekent de uitdrukking “geen zorgen”. En wat is nu beter dan zonder zorgen het nieuwe jaar in gaan? Niets toch? Gezien de steeds wisselende stemmingen in “Den Haag” kan je in deze tijd maar beter goed voorbereid zijn op de dag van morgen...

Hoe bereik je dit nu op notarieel gebied? Door te zorgen voor een goed en dus slim en flexibel testament en het opstellen van een levenstestament.

Een slim en flexibel testament Veel mensen hebben vroeger een testament opgesteld, een zogenaamd langstlevende testament, maar hoe flexibel is zo’n oud testament? Vaak zijn deze niet flexibel. Het gevolg? Je kan geen keuzes maken en je betaalt onnodig veel belasting. Dus zorgen!

Ben je getrouwd, dan is het bijvoorbeeld niet nodig belasting te betalen als jullie vermogen onder de ongeveer 1,4 miljoen ligt. Ben je vrijgezel/alleenstaand en wil je alles aan bijvoorbeeld een broer of zus nalaten, dan is alles wat zij meer krijgen dan € 2.208,00 (tarief 2020) belast tegen 30%. Hoe kun je daar nu slim mee omgaan? Dit kan bijvoorbeeld door de neefjes en nichtjes ook wat te geven, want ook zij hebben een vrijstelling van € 2.208,00. Dit scheelt toch € 650 aan belasting per neef/nicht.

En nog een waarschuwing! In sommige oude testamenten staat vaak de andere partner tot enig erfgenaam benoemd. Op het eerste gezicht precies wat je wilt, maar dit betekent wel dat je de kinderen hebt onterfd. Fiscaal gezien absoluut reden om het testament aan te passen. Ieder kind heeft een vrijstelling van € 20.946,00 en die wordt nu gemist. Bij het overlijden van de langstlevende kan dit per kind bijna € 2.100 extra belastingdruk opleveren.

Een andere punt is of je testament nog wel beschrijft wat je graag na je overlijden ziet gebeuren. Het is altijd goed om het testament eens in de 5 jaar tegen het licht te houden. Er kan zo maar een executeur instaan die de nalatenschap moet afwikkelen als je er niet meer bent, terwijl je deze al jaren niet hebt gezien of gesproken. Een goed voornemen voor 2012: je bestaande testament verdient een “second opinion”. Al is het alleen maar voor wat betreft het belastingtechnische aspect.

Het levenstestament Het levenstestament is geen testament. De term is wat onduidelijk, maar een levenstestament is een uitgebreide volmacht. In het levenstestament geef je een uitgebreide volmacht aan de personen die je het meest vertrouwt. Het levenstestament zorgt ervoor dat – als je het zelf niet meer kan (of wil) – je niet onder bewind hoeft worden gesteld. De in het levenstestament aangewezen personen kunnen dan alles namens jou regelen zonder inmenging van de kantonrechter. Niemand staat zo met zijn rug tegen de muur als zij je willen helpen.

Last but not least: alvast een gelukkig en gezond 2020 toegewenst! Tot volgend jaar!

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

. Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijk", "dateCreated": "2019-12-13 08:50:06", "image": "/media/k2/items/cache/39bfcfa84c0a7b111ace3509333cbdd2_L.jpg" }

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.