Datum: 01-12-2022 - 15:17

Column Notaris Timmers: Een "vergeten" erfdeel kost geld!

 In Nederland is één ding zeker: belasting betalen moet iedereen. Zo ook de erfbelasting die je betaalt als een ouder van je overlijdt. Als een kind meer krijgt dan € 20.946,00 (tarief 2020) betaalt deze hierover 10% tot 20%. Het maakt hierbij niet uit of je je erfdeel daadwerkelijk uitgekeerd krijgt. Maar wat als je de te betalen erfbelasting (flink) kunt verlagen?...

Erfdeel eerst overleden ouder Na een overlijden wordt vaak met ons kantoor contact opgenomen om te bespreken wat er allemaal moet gebeuren. De te verwachten belastingaanslag komt hierbij uitvoerig aan de orde. Wij vragen daarbij vooral naar de omvang van de erfdelen van de eerstoverleden ouder. Vaak valt het gesprek dan stil.

Langstlevende erft (niet) alles Een erfdeel van een overleden ouder? Maar alles was toch voor de langstlevende? Dat klopt, maar … in de wet staat dat de kinderen ook erfgenaam zijn en dat de langstlevende ouder deze erfdelen niet hoeft uit te keren. De langstlevende ouder mag deze erfdelen schuldig blijven tot diens eigen overlijden. Dit staat ook in verreweg de meeste testamenten. In een slim testament wordt dit aangevuld met de bepaling dat bij opname in een verzorgingstehuis de kinderen hun erfdeel kunnen opeisen. Het is wel goed om je testament hierop na te kijken.

Belasting besparen De vraag is vaak: hoe bespaar ik belasting? Het antwoord is eenvoudig. Bij het overlijden van de eerste ouder heb je een erfdeel gekregen en dit erfdeel mag je nu als schuld aftrekken van het bedrag waar nu erfbelasting over betaald moet worden.

Erfdeel vastleggen Wat te doen? Belangrijk is om je erfdeel na het overlijden goed op papier vast te leggen. Het belangrijkste hierbij: wat waren de schulden en bezittingen op de overlijdensdatum. Wacht hier niet te lang mee, want instanties hoeven namelijk maar een bepaald aantal jaar hun administratie te bewaren. Verder is goed om te realiseren dat de belastingdienst je niet helpt bij de berekening of je eraan herinnert dat je dit vergeten bent te noemen in de aangifte erfbelasting.

Verpleeghuis In een slim testament is bepaald dat de kinderen hun erfdeel kunnen opeisen als de langstlevende ouder een eigen bijdrage moeten betalen bij een opname in een verpleegtehuis. Het opeisen van het erfdeel zorgt dat het vermogen van de langstlevende ouder kleiner wordt en dit kan geld opleveren doordat je dan een lagere eigen bijdrage moet betalen.

Hertrouwen Ook als de langstlevende ouder hertrouwt is het belangrijk dat je weet wat je erfdeel is. Bij het overlijden van de langstlevende ouder is het erfdeel namelijk opeisbaar en moet de nieuwe partner dit uitbetalen. Duidelijkheid over het bedrag is dan gewenst om vervelende verassingen te voorkomen. Hulp nodig bij het op papier vastleggen van het erfdeel of de berekening daarvan? Neem gerust met ons contact op om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Ook in deze periode denken wij in persoonlijke oplossingen met u mee. Wij zijn gewoon bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur op doordeweekse dagen via 0252 – 414 008 of per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijk", "dateCreated": "2020-05-13 10:35:39", "image": "/media/k2/items/cache/0df5b7a9eabee30adbcb24183f7a9896_L.jpg" }

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.