Datum: 22-03-2023 - 19:48

Energiecoaches aan het woord: Sjaak Geerlings (3).

In deze wekelijkse column komt steeds een andere energiecoach aan het woord om te vertellen over zijn of haar ervaringen op het gebied van energiebesparing. Deze week: Sjaak Geerlings….

Ik kom even terug over het stukje wat ik vorige keer heb geschreven over het gebruik van de auto als powerbank. De bewoner heeft bij de gemeente vergunning gevraagd voor het plaatsen van een soort kabelgoot in het trottoir omdat de bewuste auto alleen op de openbare weg geplaatst kan worden. Helaas is de vergunning hiervoor in eerste instantie geweigerd. De aanvraag en de reactie waren in grote lijnen als volgt:

Omschrijving verzoek vooroverleg

Verzoeken vervanging van 6,5 trottoirtegels, door 6,5 EV kabelgoot tegels.

Dit ten behoeve van het opladen van een elektrische auto met eigen zonnepanelen.

Conclusie,

Uw verzoek is niet akkoord bevonden. De reden hiervan is:

Het instemmen met dit voorstel geef een precedentwerking waardoor er niet kan worden afgewogen wat de gevolgen zijn als andere aanvragers hiervan gebruik willen maken.

Er wordt gewerkt aan een nieuwe beleidsregel laadinfrastructuur (doel: vaststelling tweede helft 2021). Hierin zal verder worden uitgewerkt hoe de gemeente Noordwijk de laadinfrastructuur wil bevorderen en zal uiteindelijk worden bepaald wat de mogelijkheden zijn.

Omdat dit soort aanvragen in de toekomst nog wel vaker aan de orde zullen komen vertrouwen wij erop dat de Gemeente de juiste besluiten zal nemen op dit onderwerp.

Als wij op bezoek gaan voor een energiegesprek vragen wij vooraf altijd of de betreffende bewoner de laatste energienota op wil zoeken, zodat wij kunnen bekijken wat het energieverbruik is ten opzichte van vergelijkbare situaties.

Bij een van de laatste gesprekken was ik verbaasd over het elektragebruik. In februari 2021 353 kWh en een teruglevering van 40 kWh, ten opzichte van mei 2021 164 kWh en een terug levering van 168 kWh. Deze resultaten waren het gevolg van geplaatste zonnepanelen. Zo zie je dat hier heel wat geld mee te verdienen is en de investering dubbel en dwars waard.

In deze woning was alles verder behoorlijk goed geregeld en was (behoudens wat kleine dingen) niet zo veel meer te besparen. Wat voor mij wel opviel dat deze mevrouw haar twee kleine kinderen heel milieubewust aan het opvoeden was, zoals afvalscheiding en dat als je heel lang onder de douche stond dit toch wel veel geld kostte. Verder bleek dat de slecht geïsoleerde kopgevel in de winter behoorlijk veel kou afgaf (koude straling). Hier was nog wel het een en ander aan te doen niet alleen voor besparing op de stookkosten maar ook voor het comfort.

Afspraak maken
Is uw belangstelling gewekt, dan kunt u geheel vrijblijvend, belangeloos en kosteloos een afspraak maken. De energiecoaches hebben hun gebied onderverdeeld in Noordwijk aan Zee, Noordwijk Binnen, Noordwijkerhout en De Zilk. U kunt uw afspraak maken via bespaarafspraak.nl/noordwijk

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.