Datum: 22-03-2023 - 12:57

Energiecoaches aan het woord: Dorine Putman.

In deze wekelijkse column komt steeds een andere energiecoach aan het woord om te vertellen over zijn of haar ervaringen op het gebied van energiebesparing. Deze week: Dorine Putman….

Zakgeld
Het is lekker warm weer en een van de tienerdochters is net wezen joggen. Bezweet drinkt ze in de keuken een flink glas water en verdwijnt dan naar boven: lekker douchen. Ondertussen zijn de ouders met mij net begonnen aan de puzzel hoe het energieverbruik naar beneden kan. Het is een typisch gemiddeld huis uit de 80-er jaren. Best al aardig geïsoleerd, een tussenwoning van gemiddelde afmeting. Sportieve ouders en sportieve kinderen en ze kunnen tegen een stootje.

In de winter staat de verwarming echt niet boven de 20 graden, dus het wordt interessant te verklaren waarom in dit rijtjeshuis de gasrekening hoger is dan bij anderen. Gemiddeld zou een rijtjeshuis 1350 kubieke meter gas verbruiken. Maar de rekening hier zegt iets anders: ruim 1000 kubieke meter meer. Ik begin een vermoeden te krijgen als ik na echt een lange tijd de tienerdochter naar beneden hoor komen. Ze gaat lekker even onderuit op de bank met haar mobieltje. Ik krijg een ingeving: heb jij vakantiewerk? Ja dat blijkt ze te hebben. Bij de supermarkt. Hoeveel hou je daar per uur aan over? Het blijkt netto € 3,50 per uur te zijn. Zou ze willen weten hoeveel zakgeld ze zou kunnen verdienen als ze korter zou douchen? Ze kijkt me een beetje argwanend aan. Ja, dat kan echt hoor. Geen contract met de buurtsuper maar met je ouders. We gaan gezamenlijk eens kijken hoeveel geld nou een ‘beetje’ langer douchen kost. Als de ouders nog geen spaardouchekop hebben, dan is dagelijks 1 minuut korter douchen € 24,- waard.

Deze jongedame vindt douchen zo lekker relaxt en ze staat er inderdaad iedere dag wel een beetje langer onder. We lachen om die uitdrukking en dan zegt ze eerlijk dat het altijd wel langer dan een kwartier is. Echt kort douchen duurt 3 minuten. Dat kost met een niet-zuinige douchekop € 72,- per jaar. Deze jongedame doucht per jaar voor minstens 15 keer € 24,- dus voor € 360,- per jaar, of nog meer. En haar broer en zus doen dat ook. Hier hebben we de verklaring voor de veel hogere gasrekening. Ieder kind zou, als het maar 3 minuten per dag zou douchen, dus € 360,- min € 72,- is € 288,- kunnen verdienen. Dat is 80 uur in de supermarkt werken. Verdiend zonder er voor te hoeven werken. Maar, dan wel echt kort gaan douchen.

Daar gaat ze wel over nadenken.

Dan bespreek ik met de ouders ook het aanschaffen van een waterbesparende douchekop. Met zo’n kleine investering  van nog geen € 20,- kost een minuut douchen geen € 24,- maar € 12,-. Dat is een enorme besparing op de rekening. O, jee, dan wordt de besparing op de rekening als de kinderen korter gaan douchen dus wel een beetje anders. Dan kunnen ze dus voor de helft minder kosten maken en dus ook besparen. Ik laat de discussie hierover graag aan de ouders.

Afspraak maken
Is uw belangstelling gewekt, dan kunt u geheel vrijblijvend, belangeloos en kosteloos een afspraak maken. De energiecoaches hebben hun gebied onderverdeeld in Noordwijk aan Zee, Noordwijk Binnen, Noordwijkerhout en De Zilk. U kunt uw afspraak maken via bespaarafspraak.nl/noordwijk

Foto: PR 

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.