Datum: 08-06-2023 - 07:58

Column Notaris Timmers: ‘Slim omgaan met je spaargeld’.

Tijdens onze besprekingen valt het nog steeds op dat veel mensen moeite hebben met de manier waarop de overheid omgaat met je zuurverdiende centjes. Het lijkt wel of de rekening steeds bij dezelfde personen wordt neergelegd. Aan de ene kant geeft de overheid miljarden uit en aan de andere kant moet je interen op je vermogen om de belasting over dit vermogen te kunnen betalen….

Er is veel vraag naar slimme oplossingen en gelukkig zijn die er ook.

Rechtszaken bieden geen oplossing

Er worden veel rechtszaken gevoerd over de box 3-heffing (vermogensrendementsheffing). Ondanks het feit dat het hebben van spaargeld je best veel geld kost (denk aan bankkosten en de negatieve rente), belast de overheid je vermogen nog steeds voor een fictief rendement van meer dan 4%. Dit leidt tot een belastingheffing van 1,35% over je vermogen. Ook dus als je verlies maakt!

De rechters hebben tot nu toe steeds beslist dat dit heel vervelend is voor de belastingplichtige, maar dat het geen individuele en buitensporige last is zodat de belastingaanslag in stand blijft. Kortom, de rechtszaken bieden geen oplossing.

Zuinigheid bestraft

De tendens die je in politiek Den Haag ziet, is dat mensen die zuinig met hun geld omgaan keer op keer bestraft worden. Onlangs met het idee om de eigen woning naar box 3 over te brengen. De belasting in box 1 zou dan wel verlaagd worden, maar als je weinig (pensioen)inkomen hebt, schiet je met deze verlaging niets op. Ook zorgt het ervoor dat je niet meer in aanmerking kunt komen voor toeslagen.

Familiebank

Starters lukt het steeds minder om een nieuwe woning te kunnen kopen door de hoge prijzen. Als je je kind wilt helpen met een "goedkope" lening ben je al gedwongen om de rente van minimaal 1,35% af te spreken, anders moet je er door de box 3-heffing nog op toeleggen ook.

Slimme oplossingen

Omdat in box 2 belasting geheven wordt over je daadwerkelijk gerealiseerde rendement, kun je veel slimmer omgaan met je geld. Een lage rente betekent dan ook minder belasting betalen. Dat leent al een stuk makkelijker uit. Je eigen woning onderbrengen in de spaargeld BV is niet handig, maar door geld te lenen uit de spaargeld BV kun je je vermogen wel verlagen én kom je misschien ook voor de nodige toeslagen in aanmerking (zoals huur- en zorgtoeslag). Verder kun je door de spaargeld BV voorkomen dat je een onnodige eigen bijdrage moet betalen aan het verpleegtehuis.s

Conclusie

Het is verstandig om slim om te gaan met de zuurverdiende centjes. Wat slim is, hangt af van je persoonlijke situatie. De spaargeld BV kan een slimme oplossing zijn. Ook het afsluiten van een levenstestament is slim. Hiermee kunnen je naasten je huis verkopen en de verkoopopbrengst van je woning onder te brengen in een spaargeld BV. Wel zo handig als je naar een verpleegtehuis moet.

Weten wat voor jou slimme oplossingen zijn? Maak een vrijblijvende afspraak via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0252 – 414 008.

Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

 of 0252 – 414 008.

Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijkerhout", "dateCreated": "2021-10-23 06:38:09", "image": "/media/k2/items/cache/6a19edadd4cc4000ab32232f5f595ce6_L.jpg" }

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.