Datum: 06-06-2023 - 12:14

Column Notaris Timmers: ‘Wat is handig’.

"Ik raak toch met enige regelmaat de weg kwijt", verzucht cliënt. Het is naast "Ik kan het allemaal niet meer volgen" en "Het is ontzettend ingewikkeld geworden" helaas geen onbekende opmerking meer aan tafel. Gelukkig zijn er goede adviezen met oplossingen….

Ingewikkeld.
De ene dag lees ik in de krant dat een advocaat-generaal bij de Hoge Raad de box 3 heffing kraakt en de Hoge Raad adviseert om in te grijpen en de huidige ‘vermogensmix’ in box 3 buiten werking te stellen." Een week later lees ik dat staatssecretaris Vijlbrief zegt: "Een nieuwe box 3-heffing, waarbij wordt geheven over het daadwerkelijk behaalde rendement, laat nog zeker tot 2025 op zich wachten."

"Het is jaar in jaar uit hetzelfde", geeft de cliënt aan. De cliënt vervolgt: "Waar wordt gezegd dat het niet deugd, blijft verandering van de overheid uit. Ik ben inmiddels radeloos".

Zomaar een greep uit de opmerkingen van de afgelopen week.

Overzicht houden.
De notaris geeft aan dat hij de verwarring snapt maar geeft ook aan dat de problemen nog veel erger zijn. De notaris noemt hierbij als voorbeeld de worsteling in de praktijk over de recente wijziging van de overdrachtsbelasting. De Belastingdienst heeft enorme toelichtingen en vragen en antwoorden op moeten stellen, waarbij de ene vraag weer een nieuwe vraag uitlokt. Wat op zich simpel lijkt, drie tarieven (0, 2 en 8%), leidt in de praktijk tot ingewikkelde vragen. Belangrijk is dat je voor jezelf overzicht houdt en probeert de juiste keuzes te maken.

Stappenplan bij goed advies.

Om door de bomen het bos te kunnen zien vertelt de notaris dat hij bij zijn adviezen uitgaat van het volgende stappenplan:

1. Is terugdraaien van je beslissing zonder grote kosten of belastingheffing mogelijk?

2. Blijf je na het uitvoeren van de beslissing nog zelf de baas over je vermogen?

3. Ontstaan er geen extra risico’s?

4. Wegen de voordelen op tegen de uitvoeringskosten?

Als iedere vraag positief beantwoord kan worden, dan heb je een goed advies.

Voorbeelden van een goed advies:
Bij een Spaargeld B.V. kun je het geld dat je belastingvrij in de B.V. stort er op elk gewenst moment ook weer belastingvrij uithalen. Tevens heb je het als aandeelhouder van de Spaargeld B.V. altijd voor het zeggen en blijf je dus zelf de baas.

Een testament kun je, zolang je maar wilsbekwaam bent, altijd weer wijzigen, waardoor je altijd kunt inspelen op veranderingen. Een schenking op papier kun je herroepelijk maken, zodat je deze schenking altijd weer zelf en zonder medewerking van je kinderen ongedaan kunt maken.

Wat is handig?
Als je vindt dat je te veel belasting betaalt over je spaargeld, kom dan in actie en maak een vrijblijvende afspraak met de notaris. De spaartax blijft volgens de staatssecretaris nog tot 2025. En zorg dat je zelf de regie blijft houden door op tijd een slim testament en levenstestament op te stellen.

Weten wat voor jou slimme oplossingen zijn? Maak een vrijblijvende afspraak via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0252 – 414 008.

Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

 of 0252 – 414 008.

Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijkerhout", "dateCreated": "2021-11-19 10:00:53", "image": "/media/k2/items/cache/b106e531d2ac703b8d2e75cc9d45ea20_L.jpg" }

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.