Datum: 06-06-2023 - 11:33

Column Notaris Timmers: ‘Geschonken en gekocht?’

Aan de kersttafel zal het naast corona ook veel gaan over de huidige gekte op de woningmarkt. De huizenprijzen schieten door het dak. Zonder veel eigen geld is het zo goed als onmogelijk om een woning te kopen. Overbieden is tegenwoordig de norm. Verder is het ook nog eens direct beslissen. Er even een nachtje over slapen, is er niet meer bij. Waar ligt de grens? "Klapt" de bubbel en zo ja, wanneer?….

Ingrijpen overheid?
De overheid schermt met allerlei maatregelen die het voor beleggers moeilijker zouden moet maken om een huis te kopen en te verhuren. De overheid en ingrijpen is vaak een slechte combinatie leert de ervaring. Regelgeving wordt vooral ingewikkeld en het probleem wordt niet opgelost. De laatste aanpassing van de overdrachtsbelasting is hiervan een goed voorbeeld. Het tekort aan woningen is voor een belangrijk deel te wijten aan de overheid zelf.

Hoge vraagprijzen
Zelfs een plaatselijke woningbouwvereniging vraagt torenhoge bedragen voor leegkomende huurwoningen. Voor een oude en relatief kleine woning vragen ze bijna één miljoen oude guldens. Met de koopsom alleen ben je er niet. Er moet ook nog veel aan opgeknapt worden. Uit de krant van dinsdag: “Meer gemeenten besluiten hun grondprijzen te verhogen”.

Kind helpen
Wij merken tijdens onze besprekingen dat veel ouders aan het zoeken zijn naar mogelijkheden om hun kind te helpen met het kopen van een woning. Een lastig dilemma.

Is helpen verstandig of moet het kind op eigen kracht een woning kopen? hoe zorg je ervoor dat deze hulp goed uitpakt? Als je helpt, mag je daar wat voor terugverwachten of moet je teleurstellingen incalculeren? Als je zelf altijd zuinig hebt geleefd en jezelf dingen hebt ontzegd omdat je liever wilde sparen, mag je zo’n houding dan ook verwachten bij het kind dat je helpt?

Klankborden
Het is prettig als je over dit soort onderwerpen vrijelijk kunt klankborden met een deskundige die vaker met dit bijltje heeft gehakt, weet wat er fout gaat en kan gaan én – nog belangrijker – geen belang heeft bij welke keuze je uiteindelijk maakt.

Vragen die hierbij aan de orde komen zijn onder andere:

- Als je één van je kinderen helpt: hoe behoud je de gelijkheid tussen de kinderen?

- Wat gebeurt er als de relatie tussen je kind en zijn/haar partner verbreekt? Gaat je geld dan deels naar de ex-partner?

- Wat als je relatie met je kind verslechtert na de schenking?

- Wat als je later zelf geld te kort komt?

- Wat zijn je verwachtingen bij het schenken?

Wat op het eerste gezicht goed voelt, namelijk: je kind helpen, kan verkeerd uitpakken waardoor je achteraf spijt krijgt van je keuze. Ons advies is om hierover eerst goed te klankborden, voordat je een stap zet om je kind te helpen. Het heeft namelijk óók impact op je eigen leven.

Weten wat voor jou slimme oplossingen zijn? Maak een vrijblijvende afspraak via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0252 – 414 008.

Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

 of 0252 – 414 008.

Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijkerhout", "dateCreated": "2021-12-21 07:43:24", "image": "/media/k2/items/cache/378102772606821834b7d6a04ca48f28_L.jpg" }

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.