×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 454 niet laden
JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 456 niet laden

Column Notaris Timmers: ’De “vergeten” betaling’.

Een jaar of 10 geleden kochten Boyd en Anna hun eerste huis. Het spaargeld van Anna van destijds was erg prettig. Dit gaf flink wat verbouwingsmogelijkheden. Dit spaargeld bestond onder meer uit schenkingen van haar ouders. Zij heeft dit met plezier geïnvesteerd in de nieuwe woning. Nu enkele jaren later staat er wat spanning op de relatie en wil Anna weten waar zij financieel aan toe is….

Vriendinnen van Anna hadden haar al vaker gezegd dat zij de met Boyd gemaakte afspraken moest vastleggen. Anna zit nu met een dilemma. Zij heeft het gevoel niet lekker in de relatie te zitten en houdt rekening met de kans dat het tot een breuk komt. Anna besluit haar notaris te bellen. 

Wie heeft wat betaald?
Anna vertelt de notaris dat haar spaargeld van bijna € 50.000 destijds volledig is opgegaan aan de verbouwing en de inrichting van hun nieuwe woning. Boyd had weinig tot geen eigen geld. Anna weet nog dat de notaris hen geadviseerd had om een samenlevingscontract op te stellen en de afspraken over het spaargeld daarin vast te leggen. Door de drukte rond de verbouwing is dat erbij ingeschoten. De notaris geeft aan dat het niet handig is dat zij niets hebben vastgelegd. Als er discussies ontstaan, werkt het niet vastleggen in je nadeel.

Verval van je aanspraak
De notaris legt uit dat een rechter twee maanden geleden in een verglijkbaar geval heeft beslist dat de "meerinbreng" na vijf jaar vervalt als je dit niet schriftelijk hebt vastgelegd. De € 50.000 vormt de meerinbreng voor Anna. Als Boyd zich op deze uitspraak beroept dan wordt bij verkoop van de woning de overwaarde fifty-fifty gedeeld en verliest Anna haar aanspraak op de meerinbreng. 

De notaris geeft ook aan dat er rechters zijn die tot een andere uitspraak zijn gekomen. Het lastige is dus dat je niet goed weet waar je aan toe bent. 

Vanzelfsprekend is een relatie geen louter zakelijke afspraak, maar het is wel zeer verstandig om de gemaakte afspraken goed vast te leggen. Je weet zo beiden waar je aan toe bent. De ervaring leert helaas dat na een paar jaar iedere partner zo zijn of haar eigen herinnering heeft aan de gemaakte afspraken.

Alsnog vastleggen van afspraken
De notaris adviseert Anna om alsnog met Boyd te besprekende afspraken goed vast te leggen. Vanzelfsprekend wil de notaris daar behulpzaam bij zijn. Verder adviseert de notaris Anna om alle betalingen uit het verleden bij elkaar te zoeken zodat ze eenvoudig kan aantonen wat zij allemaal betaald heeft. 

Anna gaat voortvarend te werk en het lukt haar om alle overschrijvingen bij de bank te achterhalen. Het gesprek met Boyd gaat gelukkig goed en ze komen samen met de notaris tot goede afspraken. Door het huiswerk van Anna voelt het voor Boyd als vanzelfsprekend om de afspraken vast te leggen.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl

Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.