Datum: 21-03-2023 - 14:27

Column door Notaris Timmers uit Lisse: Voordeel met de familiebank

‘Zo kom ik natuurlijk nooit aan een koopwoning!’ Lydia, dochter van Paul en Annemiek van Graven wordt er moedeloos van. Ze heeft een leuke woning op het oog, maar krijgt de hypotheek niet rond. Paul en Annemiek willen hun dochter op weg helpen en denken aan de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling.

Een collega van Paul wijst hem op een alternatief: de familiebank. ‘Dan lenen wij Lydia zelf geld en betaalt zij ons rente’, vertelt Paul zijn vrouw. ‘Dat schijnt voor ons ook voordeliger te zijn.’ Ze gaan langs bij hun notaris.

 

Door Rob Timmers, notaris in Lisse

‘Een zogenaamde ‘familiebanklening’ met een aantrekkelijke rente geeft inderdaad vaak meer fiscaal voordeel dan schenken met de eenmalig verhoogde vrijstelling’, legt de notaris uit. ‘Dat klinkt misschien raar omdat je je kind rente laat betalen. Als het gaat om een box 1-lening, dus voor de aankoop, verbouwing en/of verbetering van de eigen woning is de rente die Lydia moet betalen aftrekbaar. Voor jullie is de ontvangen rente onbelast. Je betaalt wel  de box 3-belasting van 1,2%.’

Voordeel
Behalve dat Paul en Annemiek hun dochter aan haar droomhuis helpen, levert de familiebanklening hen ook geld op. ‘De rente op de spaarrekeningen is immers historisch laag. Sparen levert eigenlijk niets meer op. Dus de rente op de familiebanklening is al snel hoger. Hoe hoger de rente, hoe hoger de belastingaftrek voor Lydia maar ook hoe hoger het voordeel voor de familiebank. Je kunt de lening koppelen aan rente uit de erfbelasting en op 6% zetten. Let op dat je niet te veel rente vraagt. Dan kan de belastingdienst een deel van de rente zien als een schenking. Als je een deel van de rente belastingvrij schenkt, heeft iedereen voordeel.’ Een lagere rente kan natuurlijk ook. ‘Koppel dan de lening aan de huidige hypotheekrente, bijvoorbeeld de rente op de 10-jarige staatslening met een opslag.’ De notaris geeft aan dat Lydia de lening wel moet aflossen wil ze de rente kunnen aftrekken. ‘En de lening moet worden aangemeld bij de belastingdienst.’

Beschermen
‘Wat in alle gevallen belangrijk is, is dat je de lening schriftelijk vastlegt. Een hypotheekakte opstellen is niet verplicht, maar wel verstandig. Je beschermt je dan tegen calamiteiten. Je gaat er niet vanuit, maar de relatie tussen jullie en Lydia kan verslechteren. Je wilt voorkomen dat je dochter als schuldeiser beslag legt op jullie spaargeld.’ Ook raadt de notaris Paul en Annemiek aan om alleen het spaargeld dat ze niet direct nodig hebben te gebruiken voor de lening. Het echtpaar neemt de adviezen van de notaris ter harte en maakt een vervolgafspraak om de lening aan hun dochter op papier te zetten.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebook\notariskantoorTimmers.


. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebook\notariskantoorTimmers.


", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijkerhout", "dateCreated": "2015-07-09 14:18:05", "image": "/media/k2/items/cache/ba6ffd566fc59088516d4b9e241d2e08_L.jpg" }

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.