Datum: 21-03-2023 - 16:17

Door notaris Timmers: De zzp-bv

Jolanda den Ende is na de laatste bezuinigingsronde op haar werk boventallig verklaard. Ze probeert al een jaar lang een nieuwe baan te vinden als communicatieadviseur. Zonder succes. “Veel bedrijven hebben vaak maar voor korte tijd iemand nodig en willen niet iemand in vaste loondienst aannemen”,

vertelt ze haar vriendin Sara. Die raadt haar aan om als zzp’er aan de slag te gaan. In de krant leest Jolanda dat er veel verandert rondom de VAR. Ze neemt contact op met haar notaris.

 

Door Rob Timmers, notaris in Lisse

Jolanda vertelt de notaris dat ook haar oude werkgever wel werk voor haar heeft, maar niet in vast dienstverband. “Als zzp’er kan ik mijn oude werkzaamheden weer oppakken. Maar dan wil men wel zekerheid hebben dat het bedrijf niet alsnog als werkgever wordt gezien. Daar is de VAR toch voor bedoeld?” De notaris geeft aan dat dat klopt, maar dat de VAR per 1 mei 2016 vervalt. “Hiervoor in de plaats komen modelovereenkomsten. Deze bieden de opdrachtgever op voorhand zekerheid, maar de feitelijke werksituatie moet aan het eind van het jaar wel overeenkomen met de door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst. Is dat niet zo, dan kan een opdrachtgever navorderingen en boetes krijgen. Zeker als je veel voor één opdrachtgever doet.” Bovendien, geeft de notaris aan, is het risico voor de zzp’er ook groter zonder een VAR. “En je moet al zoveel zelf regelen, zoals je verzekeringen en je pensioen.”

Voordelig
Jolanda geeft aan nog niet enthousiast te worden voor het zzp-schap. “Er is een alternatief”, legt de notaris uit. “De zzp-bv. Je kunt zelf bepalen hoe lang je voor een opdrachtgever werkt en je kunt hetzelfde werk doen als de vaste werknemers. Bovendien ben je verzekerd volgens het sociale stelsel, dus onder andere WW en kun je een deel van je eigen salaris doorbetalen bij ziekte of zwangerschapsverlof.” Dit kan omdat naast Jolanda nog iemand aandeelhouder moet zijn in de zzp-bv. “Dat kan bijvoorbeeld je boekhouder zijn. Hij of zij controleert de bv, benoemt de directie en kan die ontslaan. Naast mede-eigenaar/directeur van de zzp-bv ben je ook in loondienst van je eigen zzp-bv. Je kunt jezelf verhuren bij één of meerdere opdrachtgevers. Er is er geen sprake meer van schijnzelfstandigheid en dus is er geen risico meer voor jou of voor je opdrachtgever. Alle winst van de zzp-bv is voor jezelf. De zeggenschap ligt bij iemand anders en dat moet je wel willen.”

Het idee voor een zzp-bv spreekt Jolanda wel aan. De notaris nodigt haar uit langs te komen op de startersdag voor beginnende ondernemers, die wordt georganiseerd door de Rabobank Bollenstreek op 15 maart, waar de notaris aan mee doet.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 4140080252 414008 . Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie over de startersdagen: www.notaristimmers.nl of facebook\notariskantoorTimmers.


. Voor meer informatie over de startersdagen: www.notaristimmers.nl of facebook\notariskantoorTimmers.


", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijkerhout", "dateCreated": "2016-03-07 08:10:06", "image": "/media/k2/items/cache/a0b54d4aab3120cbd83d6486a3e3c99d_L.jpg" }

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.