Datum: 21-03-2023 - 16:09

Slim schenken door Rob Timmers, notaris in Lisse

Robert en Jeanet de Lange genieten volop van hun pensioen, na tientallen jaren van hard werken in hun eigen bedrijf. Hun kinderen Bart en Rosanna, wonen in het oosten van het land. Ze zien elkaar minder, maar de relatie is volgens Robert ‘uitstekend’. Het echtpaar denkt over schenkingen op papier.

Door Rob Timmers, notaris in Lisse
“Het wordt steeds belangrijker om zaken zo duidelijk mogelijk te omschrijven”, vertelt de notaris zijn bezoek. “Leg iedere afspraak vast. Denk vooral niet ‘ach, dat komt wel goed’ of ‘dat regelen we wel als het ter sprake komt’. Ik zie in de praktijk te vaak dat het dan juist fout gaat. Dit kan leiden tot ruzies en het kost je bovendien vaak veel geld.” Hij legt Robert en Jeanet uit dat hij het als notaris belangrijk vindt dat schenkers, vaak ouders, de baas blijven over de regeling en dus het geld.
Terugdraaien
“Ik let er bij het doen van schenkingen op dat de schenker zijn zelfstandigheid behoudt. Hij of zij moet de schenking kunnen terugdraaien. Er mogen geen extra risico’s aan verbonden zijn en de kosten moeten te overzien zijn.” Robert geeft aan dat hem dat logisch lijkt. De notaris haalt een praktijkvoorbeeld aan waarbij een stel hun zoon een grote schenking op papier heeft gedaan. “Na hun scheiding, kon de moeder de rente van 6% over haar gedeelte niet meer betalen, terwijl de zoon eiste dat ze zou blijven betalen. De moeder spande een rechtszaak aan maar verloor deze. Het vervelende aan deze situatie is dat de vrouw in grote problemen komt en dat de relatie met haar zoon nu slecht is. Dat had zij nooit zien aankomen.” “Gelukkig hebben wij daar geen zorgen om”, merkt Robert op. “Nou”, vult Jeanet aan, “dat vind je nu. Maar die mevrouw uit het voorbeeld verwachtte ook niet te gaan scheiden. Met Bart verwacht ik geen problemen, maar die nieuwe vriend van Rosanna vertrouw ik niet. Die zou in de toekomst zomaar voor moeilijke situaties kunnen zorgen.”

Slim
De notaris vertelt dat vertrouwen er eigenlijk niets mee te maken heeft. “Niemand weet wat de toekomst in petto heeft. Het gaat om slim schenken. Nadenken over mogelijke onverwachte gebeurtenissen. Je kunt een herroepelijke schenking doen. Dat betekent dat je altijd de schenking ongedaan kunt maken, zonder overleg met je kinderen. Als jullie het financieel bijvoorbeeld ineens minder breed hebben, kun je de voorwaarden van de schenking aanpassen.

 

 

Willen jullie kinderen daar niet aan meewerken, dan staat het jullie vrij af te zien  van de schenking.” Robert en Jeanet zijn blij met de uitleg van de notaris en besluiten na te denken over het doen van een schenking aan hun kinderen.

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.