Datum: 02-10-2023 - 13:30
09
jan
'20
Rondetafelgesprek over winkelgebieden en eenzaamheid.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Rondetafelgesprek over winkelgebieden en eenzaamheid.

Op dinsdagavond 7 januari 2019 vond er op het gemeentekantoor van Noordwijkerhout een rondetafelgesprek plaats. Onder andere waren er presentaties over de toekomst van de winkelgebieden en de bestrijding van eenzaamheid binnen de gemeente Noordwijk...

Toekomst van winkelgebieden

Tijdens de presentatie over de toekomst van de winkelgebieden werd duidelijk dat de retailsector nog steeds sterk in ontwikkeling is. Dit komt onder andere door de toename van online aankopen en de afname van loyaliteit van consumenten aan winkels. Dergelijke factoren hebben de leegstand de afgelopen jaren in de hand gewerkt. Daarbij komt dat badplaatsen als Zandvoort en Scheveningen momenteel inzetten op het aantrekkelijker maken van hun winkelgebieden en Noordwijk bij nietsdoen het risico loopt achter te blijven in de regio.

Omdat de consument steeds meer behoefte heeft aan beleving tijdens het winkelen evenals voldoende mogelijkheden voor daghoreca is de gemeente van plan om samen met vastgoedeigenaren en retailers hierop in te spelen. Doel is onder andere om de kernen te promoten en de fysieke omgeving van winkelgebieden aantrekkelijker te maken. Voor het project is de zogeheten Stuurgroep Retail Lab ingericht waarin retailondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente hun ideeën kunnen aandragen. Vanuit het college werd aangegeven dat er richting de zomer van 2020 een visie met uitgangspunten aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Daarbij benadrukte wethouder Ter Hark dat de raad in de begroting van 2020 al 100.000 euro heeft vrijgemaakt voor de versterking van de winkelgebieden.

Eenzaamheid

Aansluitend werd het raadsvoorstel over het tegengaan van eenzaamheid gepresenteerd. Noordwijk scoort ten opzichte van andere gemeenten relatief hoog als het gaat om het aantal mensen dat te kampen heeft met deze problematiek. Daarom wordt de raad gevraagd om hiervoor geld uit te trekken en bovenal mensen te activeren om eenzaamheid in hun omgeving tijdig te signaleren. Vooral verenigingen met hun grote sociale netwerk kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Het inzetten op bewustwording zal een belangrijk onderdeel van het beleid vormen. Daarnaast wordt er werk gemaakt van het inrichten van een meldpunt en het afleggen van huisbezoeken. Dit geldt eveneens voor het vrijwilligersvervoer, zodat (oudere) mensen makkelijker deel kunnen nemen aan sociale activiteiten. In het bijzonder krijgen 75-plussers als risicogroep aandacht in het stuk. Vanuit de raads- en commissieleden werd meegegeven dat naast de ouderen ook andere doelgroepen voldoende aandacht moeten krijgen, zoals jongeren en mensen die om verschillende redenen te kampen hebben met fysieke en mentale gezondheidsproblemen.

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.