Datum: 14-08-2022 - 14:19
28
feb
'20
RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers

RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.

In de Algemene Plaatselijke Verordening Noordwijk 2017 (APV) is bepaald dat het verboden is om met een motorvoertuig op het strand te rijden. Het college heeft ontheffing van dat verbod gegeven voor de komende drie jaar. Echter bestond er nog een kans dat de strandrups op grond van de Wegenverkeerswet niet op het strand mag rijden. Dat staat los van de APV-ontheffing....

Helaas heeft de RDW aan de organisatie van de Strandrups (Outdoor4Disabled) laten weten dat er geen toestemming wordt gegeven om de strandrups op het strand te mogen gebruiken. Daarmee wordt de APV-ontheffing in feite ook waardeloos. De gemeente is geen bevoegd gezag als het om de Wegenverkeerswet gaat.

De RDW heeft in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur de aanvraag uitgevoerd en is tot de conclusie gekomen dat de strandrups in geen enkele bestaande categorie valt, daarmee niet beoordeeld kan worden en wordt een kenteken dus afgewezen. Dat de strandrups voldoet aan alle veiligheidseisen voor het vervoer van mindervalide mensen staat hier buiten.

Stichting Outdoor4Disabled gaat zich nu beraden op vervolgstappen. Een optie zou kunnen zijn om op zoek te gaan naar een particulier terrein, zoals bijvoorbeeld de Waterleidingduinen, en aan de eigenaar toestemming vragen of er gereden mag worden. Echter is dat niet de eigenlijke doelstelling van de strandrups. De strandrups is bedoeld om mensen met een beperking nog eens het strandgevoel te laten ervaren.

Aangezien de gemeente Noordwijk in maart het Kuuroord status krijgt èn in de strandnota staat beschreven dat de rups moet blijven, wil de stichting aan de gemeente om een gedoogbeleid gaan vragen. Wat ook een optie is, is aan de gemeente vragen om de APV aan te passen en het strand niet meer aan te merken als openbare weg. Dat is in veel andere gemeenten met een strand ook het beleid. Als het strand niet meer als openbare weg staat omschreven is er voor de strandrups geen belemmering om op het strand te mogen rijden. 

Stichting Outdoor4Disabled gaat de komende tijd hard aan de slag met allerlei partijen om toch voor elkaar te krijgen dat de strandrups op het strand mag blijven rijden. Ondertussen staan er al ruim 700 gasten geboekt voor het komende seizoen om een bijzonder ritje mee te mogen maken. Het zou toch een enorme domper zijn als dat niet meer kan.

 

 

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.