Datum: 02-04-2023 - 00:31
21
apr
'20
Brief College van B&W gemeente Noordwijk: Gevolgen coronacrisis voor Lintjesregen, Koningsdag, Doden- herdenking en viering 75 jaar Vrijheid.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Brief College van B&W gemeente Noordwijk: Gevolgen coronacrisis voor Lintjesregen, Koningsdag, Doden- herdenking en viering 75 jaar Vrijheid.

Brief van het college van burgemeester en wethouders aan de inwoners van de gemeente Noordwijk over de gevolgen van de coronacrisis voor de Dodenherdenking en evenementen. Beste inwoners van de gemeente Noordwijk: De coronacrisis raakt ons allen. Wij voelen allen de gevolgen van de maatregelen die genomen zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan....

We moeten 1,5 meter afstand houden en zoveel mogelijk thuis blijven. Deze maatregelen hebben helaas ook gevolgen voor de Lintjesregen, voor Koningsdag, de Dodenherdenking op 4 mei en de viering van 75 jaar vrijheid op 5 mei. In deze brief informeren wij u hierover.

Geen evenementen tot 1 juni Door de coronacrisis zijn alle evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni niet toegestaan. De Lintjesregen en aubade in april zijn hierdoor niet mogelijk. Ook Koningsdag kan niet op straat worden gevierd. Wij willen voorkomen dat mensen samenkomen, want hoe jammer ook, dat kan niet in deze tijd. Gelukkig worden er via internet wel leuke alternatieven bedacht door de Oranjeverenigingen en door inwoners. Samen dingen doen kan nog steeds, zonder elkaar te ontmoeten. Dat is mooi om te zien.

Wat doen we op 4 mei? De gemeente hangt op 4 mei de vlag de gehele dag halfstok ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Wij vragen u om dat ook te doen. De Dodenherdenking vindt dit jaar in onze gemeente op een aangepaste wijze plaats. De burgemeester legt op 4 mei in iedere kern een krans bij de herdenkingsmonumenten. Dit doet zij namens onze hele gemeenschap. Dit zal ZONDER PUBLIEK gebeuren voor een ieders veiligheid.

Om 20.00 uur zijn er dus geen plechtigheden bij de monumenten. Ook de landelijke herdenkingsdienst vindt zonder publiek plaats. U kunt deze herdenking thuis via de tv volgen. Voor het college was het geen gemakkelijk besluit om de Dodenherdenking op deze wijze te laten plaatsvinden. Helaas dwingt de huidige coronacrisis ons hiertoe. Wij rekenen dan ook op uw begrip hiervoor.

5 mei 2020: 75 jaar Vrijheid Het gemeentebestuur wilde dit jaar extra aandacht schenken aan de bevrijding van Nederland, nu 75 jaar geleden. Daarom is ’75 jaar Vrijheid’ gekozen tot themajaar van onze gemeente. Vele inwoners hebben zich ingezet om een evenement te organiseren om onze vrijheid te vieren. Wij betreuren het zeer, dat deze evenementen door de genomen maatregelen als gevolg van de coronacrisis tot 1 juni niet door kunnen gaan.

Toch kunnen wij met zijn allen wel laten zien, dat wij onze vrijheid waarderen. Dat kunnen we doen door de Nederlandse vlag op 5 mei in top te hangen. Want leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend. Wij hopen met u dat de coronacrisis snel voorbij is. Dat we snel weer ons normale leven op kunnen pakken. En vooral, dat u en uw naasten gezond blijven.

Met vriendelijke groet,

College van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordwijk.

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.