Datum: 30-11-2022 - 05:42
10
dec
'20
Zwerfafval project Northgo en We Are Nature succesvol, twee winnaars gekozen.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Zwerfafval project Northgo en We Are Nature succesvol, twee winnaars gekozen.

Vorige week hebben 4VWO leerlingen van het Northgo Collegehun zwerfafval ideeën gepresenteerd aan een zes koppige jury. De presentaties waren onderdeel van het zwerfafval project dat We Are Nature in opdracht van Gemeente Noordwijkuitvoert op middelbare scholen...

De jury bestond uit medewerkers van Gemeente Noordwijk, teamleden van We Are Nature en wethouder Sjaak van den Berg die onder andere afval en duurzaamheid in zijn portefeuille heeft.

De bedachte oplossingen varieerden van gedragsverandering tot uitbreiding en verbetering van afval faciliteiten. Zo waren er ideeën om de snoeproute tussen de school en de Lidl aan te pakken en kwamen twee groepjes met het idee om peukentegels te plaatsen. De jury was erg enthousiast over de voorstellen die vorige week gepresenteerd zijn. Deze week werd er besloten welk idee uitgekozen wordt om komend jaar uit te gaan voeren.

Sjaak van den Berg liet de leerlingen weten dat het onwijs gaaf is dat de leerlingen zo goed nagedacht hebben over dit probleem, zwerfafval. Hij heeft absoluut het idee dat er oplossingen tussen zaten waar de gemeente Noordwijk erg enthousiast over is en iets mee kan. Hij weet zeker dat de komende jaren ideeën uitgevoerd gaan worden in Noordwijk en vindt het een mooi project! Hij liet verder in de videoboodschap weten dat er niet één maar twee winnaars bekend zouden worden gemaakt!

Karl Beerenfenger van We Are Nature ging langs op de school om de winnaars bekend te maken. De winnende ideeën zijn:

Train the trainer
Een structurele plastic-aanpak binnen school door het installeren van een Plastic Raad van ouderejaars. Zij informeren jongerejaars over plastic en zwerfafval en zorgen dat leerlingen praktische, preventieve oplossingen voor de plastic footprint van school bedenken. Wethouder Van den Berg is betrokken bij de installatie van de Plastic Raad.

Samenwerking Northgo & Lidl
Leerlingen gaan in gesprek met Lidl om samen de plastic footprint van de supermarkt en leerlingen te verkleinen. Als onderdeel hiervan zal een speciale snoeproute-prullenbak, ontworpen door de leerlingen, geplaatst worden. Ook gaan leerlingen het aanpakken van het aanbod van aan wegwerpverpakkingen in producten bespreken.

Binnen het scholenproject werkt We Are Nature samen met de gemeente, scholen en ondernemers.

Kijk hieronder de videoboodschap van wethouder Sjaak van den Berg.

Foto’s en video: beschikbaar gesteld door We Are Nature. 

 

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.