Datum: 08-06-2023 - 07:14

01
jan
'21
Doe jij mee aan de THUISDUIK? Stuur je foto's en filmpjes naar BlikOp Noordwijk!
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Doe jij mee aan de THUISDUIK? Stuur je foto's en filmpjes naar BlikOp Noordwijk!

Nu alle georganiseerde nieuwjaarsduiken zijn afgelast, waaronder in de gemeente Noordwijk de traditionele duiken bij de strandopgang van de Vuurtoren en de Langevelderslag, waarschuwt de reddingsbrigade om vooral NIET op eigen houtje een nieuwjaarsduik in zee te gaan nemen. Dat kan namelijk voor levensgevaarlijke situaties zorgen....

Elk jaar zijn er duizenden bikkels die de kou trotseren en het nieuwe jaar starten met een frisse duik in zee. Nu door de corona alle officiële nieuwjaarsduiken zijn afgelast is het zeker niet de bedoeling om op eigen houtje in de zee te plonsen. Er is geen hulpverlening aanwezig, die normaal gesproken wel nodig is.

Zonder toezicht het koude water in gaan is gevaarlijk. Het water is maar zo'n 7 graden Celsius, en water kouder dan 15 graden kan er voor zorgen dat je onderkoelt raakt, kramp krijgt en dan verdrinkt. Een zwemmer kan ook in shock raken door de kou, dan krijg je een verhoogde hartslag, je ademhaling raakt van slag, je kunt je adem niet meer goed inhouden, je raakt je oriëntatie kwijt en kunt dan in paniek raken.

Allemaal zaken die voor levensgevaarlijke situaties kunnen zorgen, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de hulpverleners die voor jou het koude water in moeten om je te proberen te redden. Als ze al op tijd zijn, want ze zijn niet preventief aanwezig op het strand.

Dit jaar is het alternatief een thuisduik

Wat heb je nodig?
Een willekeurig leeg blik om water in te doen, water voor in het lege blik, een mespuntje zout voor het zoute zee effect (of haal een emmertje uit de zee, we wonen er vlakbij tenslotte) een koelkast om het blik met water lekker koud te laten worden, een plek om te thuisduiken bv tuin/balkon/douche. En een horloge want op 1 januari om 12.00 uur 's middags doet iedereen tegelijk de thuisduik! 

Film of fotografeer je thuisduik en stuur dit in naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan hebben we dit jaar toch nog wat materiaal van een nieuwjaarsduik ;)

Wil je een (terug)Blik op de nieuwjaarsduik van 2020? Klik dan hier.

Foto: archief BON

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.