Datum: 08-06-2023 - 06:54

03
jan
'21
Nieuwjaarsdag zonder traditionele duiken (update verlate Nieuwjaarsduik: fotograaf nu zelf op de ijskoude gevoelige plaat)
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Nieuwjaarsdag zonder traditionele duiken (update verlate Nieuwjaarsduik: fotograaf nu zelf op de ijskoude gevoelige plaat)

Na de aankondiging van het niet doorgaan van de georganiseerde Nieuwjaarsduiken waarschuwde afgelopen week de Reddingsbrigade om vooral niet op eigen houtje een Nieuwjaarsduik te gaan nemen. Dat zou door de kou voor levensgevaarlijke situaties kunnen zorgen...

Elk jaar zijn er duizenden bikkels die de kou trotseren en het nieuwe jaar starten met een frisse duik in zee maar dit jaar is door corona alles anders. Toch liet niet iedereen er zich ondanks de waarschuwingen van weerhouden om een traditionele koude duik te nemen in de zee, maar dat waren geen grote aantallen en er deden zich geen incidenten daarbij voor. (zie foto's)

Wel was het door rustige prima winterweer, flink druk op de stranden met wandelaars en paardenliefhebbers bij Noordwijk en de Langevelderslag. De politie gaf op de sociale media aan om maar niet meer naar de Langevelderslag te komen, omdat het parkeerterrein daar in de loop van de middag bommetje vol stond. (zie foto)

De gemeentewoordvoerder van Noordwijk gaf aan dat het de hele middag druk is geweest bij de Langevelderslag maar wel goed beheersbaar en dat bezoekers de COVID-19-voorschriften naar behoren in acht hebben genomen. Vanaf 15.30 uur heeft er even file gestaan vanaf het strand. Ook de regen bevorderde de filevorming. Het parkeerterrein zelf heeft een kort moment volgestaan, maar ook daar was de situatie beheersbaar. 

Thuisduiken
Er was voor het niet doorgaan van de nieuwjaarsduiken trouwens wel voor een alternatief gezorgd. Liefhebbers konden o.a. Unox-soepblikken bestellen waarin zeewater zat, alle 50.000 blikken waren razendsnel vergeven. Maar ook kon men zelf een thuisduik organiseren door bv onderdompelen in een koud bad of een duik te nemen in de tuinvijver of door emmer koud water over je hoofd heen te gooien. (zie foto's en filmpje)

Thuisduiken was een leuk alternatief voor dit jaar, maar natuurlijk hopen we volgend jaar weer op normale druk bezochte nieuwjaarsduiken. Want dat blijft toch het leukste om te deelnemen en te zien met al die bikkels die het koude zeewater trotseren.

Diverse foto's en een filmpje (bikkels Tijn en Cas Bos) van inwoners, politie en Flashlight Fotografie ontvangen waarvoor onze dank.

Update 3-1-2020 een verlate Nieuwjaarsduik:
Op 2 januari 2021 vond toch ook nog een verlate Nieuwsjaarduik in de ijskoude zee bij de Langevelderslag plaats. Fotograaf Stephan Bekooij van Flashlight Fotografie, die dagelijks nieuwsfoto's van de Duin- en Bollenstreek levert aan o.a. Leidsch Dagblad, Buijze Pers en de Blik Op nieuwswebsites, stond dit keer zelf voor de camera in plaats van erachter.

Stephan verloor een weddenschap met de vriend van zijn moeder en dat zorgde ervoor dat hij op 2 januari een duik moest nemen in de ijskoude Noordzee. Gelukkig hadden collega's van Stephan een tip gekregen dat dit stond te gebeuren en zodoende kon hij zelf een keer op de gevoelige plaat gezet worden.....

Foto's verlate Nieuwjaarsduik Blik Op Noordwijk.

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.