Datum: 21-03-2023 - 15:34
07
apr
'21
Energiecoaches aan het woord: Dorine Putman.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Energiecoaches aan het woord: Dorine Putman.

In deze wekelijkse column komt steeds een andere energiecoach aan het woord om te vertellen over zijn of haar ervaringen op het gebied van energiebesparing. Deze week: Dorine Putman...

Veel mensen hebben al ledlampen in huis, maar zelfs als je denkt dat je alles al hebt vervangen in de loop der jaren, dan kun je tijdens het energiegesprek nog verrast worden. We nemen het hele huis eens rustig door. Ja hoor, heel veel ledlampen, allemaal al in die warme gezellige kleur. Heel wat anders dan de eerste ledlampen die je vroeger kon kopen, dat was altijd koud wit licht.

Daar staan toch twee dimbare vloerlampen zonder ledlampen! Met halogeen-buisjes. Ha, daar valt wat te verdienen. En er zitten ook nog drie halogeen spotjes aan het plafond. Hier gaan we eens even rekenen: Die spotjes zijn gemiddeld 4 uur per dag aan. Samen scheelt dat bijna € 33,- per jaar als we ze vervangen door een ledlampje. Dat verdien je binnen een jaar terug en daarna heb je er alleen maar profijt van. Maar nu die dimbare vloerlampen.

Wat blijkt? Als die lampen uit zijn, maar ze zitten nog in het stopcontact, dan blijven ze stroom gebruiken. Dat is gauw verdiend als je de stekker eruit trekt na gebruik. En die lampen zelf, die gebruiken per lamp bijna € 11,- meer dan een ledlamp. Nou is zo’n ledbuisje voor een dimbare gloeilamp niet gratis: kost denken we wel € 18,-. Maar dan nog, toch binnen twee jaar terugverdiend. We hebben hier naar 5 lampen gekeken, drie aan het plafond en twee vloerlampen en daarmee zit je aan € 54,- per jaar minder elektriciteitskosten. Dat gaat toch aantikken.

En bij een andere klant hebben we in het hele huis 12 oude gloeilampen en halogeenlampen gevonden. Natuurlijk staan de lampen in de slaapkamers maar even aan en ook die in de wc. Misschien maar een half uur per dag. Reken maar dat bij 4 uur gemiddeld gebruik je bijna € 11,- bespaart. Dus als je gaat vervangen, begin dan in de woonkamer en de keuken en de slaapkamers waar kinderen hun schoolwerk maken en spelletjes doen. We denken dat hier met 12 lampen vervangen, zes in de kamer en de keuken en zes op slaapkamers de jaarlijkse rekening met € 70,- naar beneden gaat.

Afspraak maken
Is uw belangstelling gewekt, dan kunt u geheel vrijblijvend, belangeloos en kosteloos een afspraak maken. De energiecoaches hebben hun gebied onderverdeeld in Noordwijk aan Zee, Noordwijk Binnen, Noordwijkerhout en De Zilk. U kunt uw afspraak maken via bespaarafspraak.nl/noordwijk

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.