Datum: 02-10-2023 - 23:22
17
jun
'21
Energiecoaches aan het woord: Dorine Putman
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Energiecoaches aan het woord: Dorine Putman

In deze wekelijkse column komt steeds een andere energiecoach aan het woord om te vertellen over zijn of haar ervaringen op het gebied van energiebesparing. Deze week: Dorine Putman....

“Ik denk eigenlijk dat wij geen energiecoach nodig hebben hoor, wij doen alles al zo bewust en zuinig.” Kijk, dat is een uitdaging. Ik krijg een heerlijke kopje thee en we beginnen maar eens met de energierekening. Die is echt niet hoog, dus waarschijnlijk heb ik hier niets te betekenen, of toch wel? 

Elektriciteit is heel laag, maar het gasverbruik zou misschien wel naar beneden kunnen. Toevallig zit ik alleen met de vrouw des huizes. Ik vind het altijd heerlijk om mensen die eerst helemaal niets weten van verwarming opeens enthousiast te krijgen, dus ik zet mijn beste beentje voor. Als zij ‘s nachts alleen thuis is, hoort ze weleens van die akelige bonkgeluiden en kijk, zij heeft allang bedacht dat er waarschijnlijk gewoon te weinig water in de radiatoren zit. Nu nog zelf dat kraantje open leren zetten en het probleem kan in no time worden opgelost. Een kind kan de was doen. Ik vertel haar over een jochie van acht dat op You Tube laat zien hoe hij zonder enige hulp zelf de watertemperatuur naar beneden kan bijstellen. (Zet ‘m op 60). En als hij het kan, dan kan iedere volwassen vrouw dat ook. Maar wat heb je daaraan?

Ik leg uit dat je gasrekening met gemak 15% naar benden kan gaan als de temperatuur van het water dat uit de ketel komt minder heet is. “Hebben wij een ketel, ik zou het niet weten”. Dan zitten we samen hard te lachen, want ja, natuurlijk heeft ‘iedereen’ een verwarmingsketel. 

Ik begin met de wijze les die mijn schoonvader mij 50 jaar geleden al vertelde. Als het buiten heel koud is, dan moet het water dat de radiatoren instroomt flink heet zijn. Maar, als het buiten 10 graden is en je huis is goed geïsoleerd, dan kun je de ketel wel op 50 graden of nog lager zetten. Wat betekent dat voor je gasverbruik? Je regelt de temperatuur in je huis toch gewoon met de kamerthermostaat en ook, als je die hebt, met thermostaatkranen op je radiatoren? Ja en nee. Die kamerthermostaat is het knechtje van de watertemperatuurregelaar in de ketel. Zegt die ketel: ik sla af als het water bijvoorbeeld 50 graden is, dan kun je in de kamer de thermostaat net zo hoog zetten als je wilt, de ketel zal niet aanslaan. 

Maar wil je bijvoorbeeld in de kamer een temperatuur van 21 graden hebben en staat je ketel op 70 graden, dan komt er iedere keer dat de ketel aanslaat een enorme bak hitte in je radiatoren. Dan stijgt de temperatuur snel tot wel 22 of 23 graden. De kamerthermostaat heeft allang aan de ketel doorgegeven: je kunt afslaan, maar dat heeft geen effect meer. Dat gloeiendhete water zit in je radiatoren en die blijven hitte stralen. Dus als je merkt dat de temperatuur in je kamer iedere keer hoger wordt dan je vraagt, dan is het water in je ketel te heet. Dan zet je die dus net zo lang een beetje lager tot je mooi stabiel je kamertemperatuur kunt regelen. Maar wordt de douche dan nog wel warm? Jazeker, dat gaat prima! En als je net als mijn man vergeet dat je de watertemperatuur weer omhoog moet doen als het vriest, ja dan blijft het koud in de kamer… tot je vrouw thuiskomt en het probleem oplost.

Afspraak maken

Is uw belangstelling gewekt, dan kunt u geheel vrijblijvend, belangeloos en kosteloos een afspraak maken. De energiecoaches hebben hun gebied onderverdeeld in Noordwijk aan Zee, Noordwijk Binnen, Noordwijkerhout en De Zilk. U kunt uw afspraak maken via bespaarafspraak.nl/noordwijk

Foto: PR 

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.