Datum: 02-04-2023 - 02:23
19
jun
'21
Dutch Lucky Luke opent Nederlands enige echte Stripmuseum: Het MoCA in Noordwijk. (Foto’s en filmpje)
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Dutch Lucky Luke opent Nederlands enige echte Stripmuseum: Het MoCA in Noordwijk. (Foto’s en filmpje)

‘Geen praatjes maar plaatjes’: vandaag was het dan zover! Na een lockdown van bijna zes maanden, mag het gloednieuwe Museum of Comic Art, in Noordwijk aan Zee eindelijk zijn deuren openen voor het publiek. De openingshandeling is verricht door een levende Striplegende: Lucky Luke! Een aantal bekende striptekenaars...

zoals Theo van den Boogaard, Eric Heuvel en stripschaps-prijswinnaar Gerben Valkema mochten, onder strikte voorwaarden, al een kijkje nemen bij de prachtig vormgegeven expositie: ‘European Masters of Comic Art’. Maar vanaf nu is iedereen welkom om te genieten van het eerste Nederlandse museum dat geheel gewijd is aan de ‘Negende Kunst’.

Opening

Een klein genodigd gezelschap was vanmorgen aanwezig om te zien hoe de Dutch Lucky Luke het stripmuseum opende. Na een openingswoord van Arie Korbee, 'schoot' Lucky Luke de vier Daltons omver om iedereen toegang te verschaffen tot het museum. Onder het genot van een glaasje champagne en een lekker gebakje nam Lucky Luke de tijd voor een praatje en foto's. Na de opening is Lucky Luke nog even gaan flyeren in de Hoofdstraat om zo het museum nog wat meer onder de aandacht te brengen. 

Van Kuifje tot Klepzeiker

Het Museum of Comic Art is een nieuw Nederlands stripmuseum, waarin het beste aan originele tekeningen uit de internationale Stripwereld, in meerdere tentoonstellingen per jaar aan het publiek getoond wordt. Oprichter van het museum is de Noordwijkse architect Arie Korbee. In zijn vrije tijd verzamelt Arie al meer dan twintig jaar originele covers, pagina's en illustraties van alle grote striptekenaars uit binnen- en buitenland. Zijn verzameling bestaat o.a. uit oude internationale meesters als André Franquin (Robbedoes en Kwabbernoot, Guust, Marsupilami), Albert Uderzo (Asterix, Tanguy en Laverdure), Morris (Lucky Luke), Hergé (Kuifje). Maar ook modernere tekenaars als: Jacques Tardi (Isabel Avondrood, Nestor Burma), François Schuiten (De Duistere Steden), Hanco Kolk (Meccano, Single), Peter de Wit (Sigmund, Single), Henk Kuijpers (Franka) en Marc Retera (Dirkjan) zijn uitstekend vertegenwoordigd.

European Masters of Comic Art

In ‘European Masters of Comic Art’ staat de bezoeker oog in oog met originele tekeningen van de belangrijkste stripmakers van Europa. Samen geven zij een fascinerend overzicht van alles wat er mogelijk is en was op het gebied van de getekende verhalen. Centraal in het MoCA staan niet de bekende stripfiguren uit de populaire reeksen, maar de striptekenaars en -tekenaressen zelf. Op de panelen staat een aparte toelichting van iedere tekenaar en een QR-code waarmee via mobiel meer voorbeelden en achtergronden te lezen zijn. Door alleen originelen te tonen van de beste stripmakers, kan het museum aanspraak maken op de titel: tempel van de ‘Negende Kunst’. Twee keer per jaar wisselt de tentoonstelling. Najaar 2021 start de nieuwe tentoonstelling: ‘Holland-België’; waarin de grootmeesters van toen en nu het tegen elkaar opnemen.

Asterix & Obelix in Nederland

In het MoCA hoeft niemand zich te vervelen. Er is een leeshoek met meer dan  duizend strips, een filmhoek, een bibliotheek en kinderen kunnen een speurtocht door het museum volgen. Ook is er een ruim gesorteerde strip- en museumwinkel. Er is zelfs een selfie-hoek met Asterix & Obelix. Na een bezoekje aan het MoCA, sta je direct in het bruisende winkelhart van Noordwijk of op het strand met de keuze uit talloze restaurantjes. Zo maak je van een MoCA-bezoek voor iedereen een heerlijk dagje uit.

MoCA

Openingstijden: woensdag t/m zondag 12.00 – 17.00 uur. Maandag en dinsdag gesloten. Voor meer informatie en het reserveren van kaartjes: www.museumofcomicart.nl 

Foto's en video: BON

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.