Datum: 22-03-2023 - 14:47
21
jun
'21
Update week 24: Coronanieuws en coronacijfers.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Update week 24: Coronanieuws en coronacijfers.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert elke week een overzicht van de coronacijfers in Nederland. BON plaats op dit moment de totaal cijfers van de afgelopen week in een nieuwsitem. Mocht er aanleiding toe zijn dan melden we u het laatste nieuws tussendoor. Er zijn verschillende manieren om de verspreiding van COVID-19 in Nederland te laten zien....

Verschillende coronacijfers:
* De beste data die er volgens het RIVM op dit moment zijn, zijn de ziekenhuisopnames per gemeente. De coronakaart van het RIMV laat het aantal ziekenhuisopnames zien per 100.000 inwoners. Deze zijn voor u omgerekend naar het werkelijk aantal opnames per gemeente in de Duin- en Bollenstreek/Leiden en de totaalcijfers van de Regio Holland Rijnland.

* Het RIVM gepubliceerd sinds 16 april ook over het aantal mensen dat per gemeente is overleden na een besmetting met het coronavirus. Het gaat in deze kaart om patiënten die zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Alleen mensen die positief zijn getest op het virus, zijn hierbij meegenomen. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk dus hoger.

* De 'oversterfte' tegenover de normale sterftecijfers per week per gemeente, in de Duin- en Bollenstreek en de totaalcijfers van de Regio Holland Rijnland. Let daarbij op: in kleine gemeenten kan het aantal overledenen sterk fluctueren. Een toe- of afname in een bepaalde week kan toeval zijn en hoeft niet het gevolg te zijn van de coronacrisis.

Klik hier voor alle cijfers t/m 20 juni 2021.

Update 21-06-2021

Publieksbalies weer open op donderdagavond
Met ingang van donderdag 17 juni 2021 zijn de publieksbalies in het gemeentehuis van Noordwijk op donderdagavond weer open. U moet van te voren wel een afspraak maken.

Vanwege het coronavirus zijn de openingstijden van de publieksbalies aangepast. Hierdoor was de avondopenstelling tijdelijk komen te vervallen. Nu coronamaatregelen landelijk versoepeld worden gaan de publieksbalies ook weer op donderdagavond open.

Afspraak maken
Op dit moment kunt u alleen op afspraak terecht bij de gemeente. Een afspraak maken kan eenvoudig online. Het kan ook telefonisch. U kunt hiervoor bellen met ons Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000.

Nederland zet grote stap: bijna alles kan op 1,5 meter
Het vaccineren tegen corona gaat hard. Er zijn al ruim 13 miljoen prikken gezet. Bijna 5 miljoen mensen zijn nu volledig gevaccineerd, ruim 4 miljoen mensen hebben hun eerste prik gehad. Nu zijn ook de 18-jarigen aan de beurt om een afspraak te maken. Dat wil zeggen dat medio juli iedereen die gevaccineerd wil worden een eerste en vaak ook een tweede vaccinatie heeft gehad. 

We zien dit terug in de besmettingscijfers en in het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Deze cijfers dalen nu snel. Klik hier voor het volledige bericht.

Update 15-06-2021

Hoeveel mensen sterven er wekelijks in Nederland?
In week 22 (31 mei tot en met 6 juni 2021) overleden naar schatting bijna 3 000 mensen. Dat zijn ongeveer 200 sterfgevallen meer dan verwacht voor deze periode, en ruim 200 meer dan in de week ervoor (2 777). Op basis van de schatting nam de sterfte in week 22 toe in alle leeftijdsgroepen. Er overleden vooral meer ouderen. Wilt u weten hoeveel personen overleden zijn aan het coronavirus (COVID-19)? Kijk dan op de website van het RIVM. Lees meer.

Vragen over corona, testen, vaccinatie en/of i.c.m. vakantie?
Raadpleeg de website van de Rijksoverheid of neem contact op met het regionale corona callcenter via 085-0782878 (7 dagen per week van 08:00 – 17:00). Je kunt ons ook een e-mail sturen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Gaat u op vakantie? Download dan ook de reisapp. Zo blijft u op de hoogte van de maatregelen in uw vakantieland en leest u wat u moet doen.

Update 07-06-2021

Brief burgemeester aan de gemeenteraad
De burgemeester heeft een nieuwe brief over de COVID geschreven aan de gemeenteraad. Klik hier om de gehele brief te lezen.

Alliantie bespreekt stand van zaken vaccinaties en versoepelingen
De afgelopen bijeenkomst van de Brede Maatschappelijke Alliantie stond in het teken van de stand van zaken van de vaccinaties in Noordwijk, de versoepelingen die het kabinet heeft doorgevoerd en het ophalen van ideeën over een 24 uurs feest als afsluitings- of reflectiemoment na de coronacrisis.
Klik hier voor het hele artikel.

Update 31-05-2021

In welke provincie overleden tijdens de tweede coronagolf meer mensen dan verwacht?
In de eerste negen weken van de tweede coronagolf in Nederland (week 39 tot en met week 47 van 2020) was de sterfte hoger dan verwacht. In die weken was de relatieve oversterfte het hoogst in Zuid-Holland (26 procent), gevolgd door Overijssel (20 procent). In Limburg is de oversterfte tijdens de tweede golf daarentegen laag (5 procent).

Als enige provincie is in Drenthe de oversterfte in de eerste negen weken van de tweede golf hoger dan in de eerste golf (week 11 tot en met week 19 van 2020). Groningen heeft in beide golven geen oversterfte gehad en Zeeland (nog) niet in de tweede golf. Lees meer.

Zijn er meer faillissementen?
Het CBS brengt tijdens de coronacrisis wekelijks de ontwikkeling van het aantal door rechtbanken uitgesproken faillissementen in beeld. Doorgaans zullen de cijfers op donderdag 00.00 uur gepubliceerd worden. In week 20 van 2021 zijn 34 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) failliet verklaard. Dat zijn er 9 meer dan in week 19. In de eerste 20 weken van 2021 zijn 748 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 745 minder dan in dezelfde periode van 2020. 

Op vakantie? Check op tijd geldigheid reisdocument
Stap voor stap krijgen we steeds meer ruimte door de versoepeling van de coronamaatregelen. Ook de mogelijkheden om weer om vakantie te gaan worden steeds ruimer. Gaat u een reis boeken? Check dan alvast of uw paspoort of identiteitsbewijs binnenkort verloopt. Klik hier voor alle info van de gemeente Noordwijk.

 

Update 24-05-2021

Sterfte in week 19 licht gedaald
In week 19 (10 tot en met 16 mei 2021) overleden naar schatting 2 950 mensen. Dat zijn ongeveer 100 sterfgevallen meer dan verwacht voor deze periode, en iets minder sterfgevallen dan in de week ervoor (2 974). Er overleden vooral meer mensen jonger dan 80 jaar. De sterfte onder Wlz-zorggebruikers is lager dan verwacht. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Van week 39 van 2020 tot en met week 6 van 2021 was de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. Tot aan week 3 was er oversterfte. In de weken erna was er geen oversterfte en schommelde de sterfte rond de verwachte aantallen voor die periode. De schatting in week 19 ligt ongeveer 100 sterfgevallen boven de verwachting en binnen het interval van gewoonlijke fluctuaties (op basis van de schatting is er dus geen oversterfte). Het RIVM registreerde 69 overleden COVID-19-patiënten in week 19 (stand 18 mei).

Aantal faillissementen 
In week 19 zijn 18 bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken) en 7 eenmanszaken failliet verklaard. In de eerste 19 weken van 2021 zijn 714 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 687 minder dan in dezelfde periode van 2020.

Update 17-05-2021

GGD geeft geen non-COVID verklaringen af
Het callcenter van de GGD Hollands Midden wordt veel gebeld over non-COVID verklaringen. Mensen willen op vakantie en willen een negatief testbewijs. De GGD geeft geen testbewijzen of non-COVID verklaringen af. De GGD voert testen uit in het belang van de publieke gezondheid. Dit doen we om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, wat belangrijk is voor iedereen. En dus niet om ervoor te zorgen dat mensen op vakantie kunnen.

Mensen die getest worden in onze teststraten ontvangen geen verklaring dat zij COVID-vrij zijn. Ook geven wij geen testuitslag 'zwart-op-wit' af. Een negatieve testuitslag zegt alleen maar dat u op het moment van testen niet besmet was met het coronavirus. Een dag later kan dat zomaar anders zijn.

Heeft u voor een reis een non-COVID verklaring nodig?
Er zijn verschillende organisaties waar u terecht kunt. Zoek op internet op ‘covid19-vrijverklaring’ of ‘non-covidverklaring’. Hier zijn vaak wel kosten aan verbonden. Ook vliegmaatschappijen en reisorganisaties bieden meestal non-COVID verklaringen aan.

Sneltesten voor eindexamenkandidaten
Eindexamenleerlingen met (milde) coronagerelateerde klachten kunnen vanaf maandag 17 mei een sneltest doen op de GGD-testlocaties in Leiden of Gouda. De uitslag van de test volgt binnen 30 minuten na de testafname. Leerlingen kunnen vanaf 08.00 uur bellen voor een testafspraak met 085-0782878. Op die manier hoopt de GGD Hollands Midden dat eindexamenleerlingen met klachten snel weten of ze corona hebben. Bij een negatieve testuitslag kunnen zij nog diezelfde dag naar school om eindexamen te doen.

Tonk-regeling
Heb je een forse inkomensterugval door de coronamaatregelen? Kun je de noodzakelijke kosten niet meer betalen? Dan is de TONK misschien iets voor jou. 
Klik hier voor meer informatie.

De Corona snelteststraat aan de Schulpweg in Noordwijkerhout is gesloten. Klik hier voor het bericht,

Update 10-05-2021

Bibliotheek helpt inwoners bij afspraak vaccinatie
De vaccinatiecampagne is op stoom. Komende weken verwacht de GGD de bevolkingsgroep 'jonger dan 65 jaar' uit te nodigen voor een vaccinatieafspraak. De bibliotheken gaan inwoners die daar behoefte aan hebben helpen bij het maken van hun prikafspraak.

Hulp van de bibliotheek
Voor een deel van onze inwoners is het maken van een afspraak voor een vaccinatieprik een ingewikkeld project. Dit omdat zij bijvoorbeeld een taalachterstand hebben en ze het lastig vinden om te bellen of formulieren in te vullen. Om vaccineren voor iedereen toegankelijk te maken ondersteunt de gemeente Noordwijk het initiatief van het Taalhuis en de Bibliotheek Duin- en Bollenstreek. Vanaf 10 mei 2021 kunnen bewoners die daar behoefte aan hebben hier terecht voor assistentie bij het maken van een prikafspraak.

Bellen met de GGD
Mensen die een uitnodiging in de brievenbus hebben ontvangen kunnen zelf een afspraak maken met de GGD. Dat kan telefonisch of digitaal. De hulp vanuit de bibliotheek bestaat uit het invullen van de gezondheidsverklaring, uitleg geven en het bellen naar de GGD. Na afloop krijgt de inwoner een duidelijke afsprakenkaart mee waarop staat aangegeven waar en wanneer de vaccinatie gehaald kan worden.

Inloopspreekuren Noordwijk en Noordwijkerhout
Mensen die een uitnodigingsbrief van de GGD hebben ontvangen kunnen vanaf 10 mei 2021 terecht bij de inloopspreekuren van de bibliotheken in de gemeente Noordwijk. De bibliotheken zijn alleen voor dit doel geopend. Een afspraak maken is niet nodig. De inloopspreekuren zijn in de Bibliotheek Noordwijk op donderdag tussen 11:00 uur en 13:00 uur. In de Bibliotheek Noordwijkerhout op woensdag tussen 16:00 uur en 18:00 uur. Neem de brief van de GGD en uw identificatiebewijs (paspoort of rijbewijs) mee.

Brede maatschappelijke alliantie Noordwijk: Psychologische gevolgen van de coronacrisis
De meest recente bijeenkomst van de Brede maatschappelijke alliantie stond in het teken van de psychologische gevolgen van de coronacrisis in onze gemeente. Er worden directe aanpakken ontwikkeld gericht op ‘eenzaamheid jongeren’ en ‘fit blijven’ en ‘rouwverwerking’

Het welzijn van inwoners uit de gemeente
Woensdag 28 april 2021 vond opnieuw een bijeenkomst plaats van de Brede maatschappelijke alliantie. De 4e bijeenkomst van dit jaar. Nadat vorige maand werd gesproken over de verantwoorde opening van Noordwijk, de zogenaamde Noordwijk OpenUp, stonden dit keer de psychologische en sociale gevolgen van de coronacrisis op de agenda. Kortom: het welzijn van onze inwoners. Klik hier om het gehele verslag van de bijeenkomst te lezen.

Update 03-05-2021:

Covid19 update Burgemeester Wendy Verkleij, klik hier.

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.