Datum: 28-09-2022 - 08:39
13
jul
'21
Tienduizenden peuken opgeruimd tijdens Plastic Peukmeuk actie!
Geschreven door De Groene Uitdaging
Foto's Redactie BON

Tienduizenden peuken opgeruimd tijdens Plastic Peukmeuk actie!

Afgelopen weekend werd tijdens de landelijke opruimactie ‘Plastic Peukmeuk’ een grootschalige peuken opruimactie georganiseerd, waar ook in onze regio actief aan mee werd gedaan….

Sigarettenpeuken zijn gemaakt van plastic en belanden veelvuldig gewoon op straat. Een groot onderdeel dus van het zwerfafval probleem, maar ook een belangrijke factor wat betreft plastic dat in de natuur en in de oceanen belandt. Daarnaast bevatten peuken schadelijke chemicaliën die in de natuur terecht komen. Met deze actie werd daarom landelijk aandacht gevraagd voor dit probleem.

In de Duin- en Bollenstreek, waar al veel zwerfafval vrijwilligers actief zijn, werd ook meegedaan aan deze actie. Bijvoorbeeld in Lisse waar de vrijwilligers in anderhalf uur tijd met drie mensen meer dan 750 peuken hebben opgeraapt en vastgelegd. De Noordwijkse zwerfafvalrapers hebben de afgelopen periode rond de witte kerk van Noordwijkerhout zes keer een uur geraapt met honderden peuken als resultaat. Ook in Noordwijk Binnen en Katwijk werd flink opgeruimd. In Teylingen hebben in totaal 13 vrijwilligers van ‘Teylingen Schoon’ die dag samen maar liefst 19.500 peuken opgeruimd.

“En dat in zo'n korte tijd en van enkele straten en pleinen, natuurlijk wel ook bij 'hotspots'. De gedrevenheid van de vrijwilligers is super! Maar zoveel peuken, het is niet normaal! Blijkbaar beseffen de rokers niet dat hun peuk een enorme milieuschade geeft.” (Sylvia Hoogduin, Teylingen Schoon)

Zoals je waarschijnlijk al wel eens gemerkt hebt, is het probleem enorm. Bovendien zijn de peuken maar lastig op te ruimen met een zwerfvuilgrijper. Naast de landelijke aandacht, waarbij tijdens deze actie een half miljoen peuken op werden geraapt, kun je zelf ook iets doen tegen dit probleem. Gooi je peuk niet zomaar op straat, maar druk hem uit en zoek een prullenbak. Teylingen Schoon biedt daarvoor nu ook de speciale zakasbak aan. Met deze actie hoopt de landelijke organisatie het Plastic Peuken Collectief dat er een verbod komt op plastic sigarettenfilters.

Wil je meer weten over zwerfafval of lijkt het je leuk om ook eens mee te helpen? Op www.degroeneuitdaging.nl/zwerfafval vind je informatie en contactgegegevens van zwerfafval organisaties om je bij aan te sluiten.

Foto: PR

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.