Datum: 26-03-2023 - 10:15
21
jul
'21
200 zonnepanelen op het dak van De Muze in gebruik genomen.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

200 zonnepanelen op het dak van De Muze in gebruik genomen.

Wethouder Sjaak van den Berg was vanmiddag aanwezig bij de feestelijke start van de ingebruikname van de zonnepanelen die op het dak van De Muze zijn geplaatst. De ambitie van de gemeente Noordwijk is om in 2050 CO²-neutraal te zijn. Verduurzaming van voorzieningen en energiebesparing is daarom topprioriteit in het duurzaamheidsbeleid. Zonnepanelen op het dak van De Muze dragen hieraan bij….

Verduurzaming van het gebouw
De 100.000 bezoekers die hopelijk weer snel de drempel van de Muze zullen overstappen, laten op de deurmat een ecologische voetafdruk achter. De cultuursector draagt bij aan de wereldwijde CO2 –uitstoot door reisbewegingen en het verbruik van het gebouw. Daarom is het verduurzamen van de culturele sector cruciaal. Gemeenten financieren grotendeels de culturele infrastructuur en zijn eigenaar van veel cultureel vastgoed.

“In de afgelopen jaren hebben we er hard aan gewerkt om de duurzaamheidsambitie van de gemeente waar te maken voor de gebouwen in ons beheer. En we stimuleren dit ook gemeentebreed”, zegt wethouder Sjaak van den Berg. “We zijn dan ook trots om concrete resultaten te boeken, zoals bij De Muze. Zo is de afgelopen periode in de Muze de verlichting grotendeels vervangen door ledverlichting en zijn de CV-ketels vervangen door hoogrendementketels. En daarnaast zijn nu 200 zonnepanelen op het dak van de Muze geplaatst. Hiermee wekken we jaarlijks ongeveer 65.000 kWh op. Genoeg om gemiddeld 18 huishoudens in Nederland van stroom te voorzien.”

Energieakkoord
Op 27 september 2017 heeft de gemeente Noordwijk het Energieakkoord Holland Rijnland ondertekend met als doel om in 2050 een energie neutrale regio te zijn. Dat houdt in dat in 2050 80% van het energieverbruik in eigen regio wordt opgewekt. De resterende 20% wordt ingevuld door onder andere restwarmte of geothermie uit de nabijheid van onze regio. Daarnaast moet het huidige energiegebruik naar beneden. 

Samen met de directeur van De Muze, Christiaan van Arkel, heeft wethouder Sjaak van den Berg door stekkers met elkaar te verbinden, symbolisch de zonnepanelen in gebruik genomen.

Foto’s: Flashlight Fotografie

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.