Datum: 26-03-2023 - 12:03
30
jul
'21
Vragen over het vaccineren van flexwerkers, Flexible Human Services geeft uitleg.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Vragen over het vaccineren van flexwerkers, Flexible Human Services geeft uitleg.

Hoe is de voorlichting voor de flexwerkers eigenlijk geregeld? Flexible Human Services steekt veel tijd in de voorlichting aan uitzendkrachten over Covid-19. Informatie met betrekking tot de geldende coronaregels, gezondheid in coronatijd en vaccinatie. Hiervoor is onder andere een speciale pagina ingericht op de FHS website met veel informatie en links naar de Rijksoverheid…

en andere website pagina’s met informatie over corona. De informatie staat er in meerdere talen.

Wat heeft FHS gedaan met betrekking tot het testen op Covid?
In coronatijd heeft FHS een eigen teststraat ingericht, voor zowel het kantoorpersoneel als alle uitzendkrachten. Preventief werd daar het kantoorpersoneel iedere week getest en door deze eigen teststraat kon FHS veel effectiever werken en was de uitslag ook eerder bekend. Directielid Nathalie Geerlings: "Voor een aantal mensen van ons is deze organisatie een hele dagtaak, maar de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers staat altijd voorop.”

Met welke coronamaatregelen kreeg het uitzendbureau te maken?
De geldende opgelegde coronamaatregelen vanuit de overheid werden door FHS nog strenger opgepakt. Als een uitzendkracht uit het buitenland weer terug kwam moest deze verplicht eerst vijf dagen in quarantaine. Hiervoor hebben we zelfs een extra grote accommodatie afgehuurd om dit te kunnen faciliteren. Maartje Groenewegen, Corona-coördinator bij FHS: "Eigenlijk waren we een soort van eigen GGD. Als er iemand besmet was deden we zelf een bron- en contactonderzoek. Soms werden er hele groepen in quarantaine gezet, om verder besmetting te voorkomen."

Hoe worden de flexwerkers begeleid?
Het team Sociale Begeleiding bestaat normaal gesproken uit  vier mensen. Vanwege corona zijn er drie(!) fulltime functies extra bijgekomen in dit team. In totaal zijn dus zeven mensen dagelijks bezig om alles in goede banen te leiden. Zij houden zich bezig met het dagelijks nabellen van mensen en informatie verstrekking. Het doen van eigen bron-en contactonderzoek en het verhuizen van eventuele positieve mensen naar aparte huisvesting behoort ook tot hun werkzaamheden.  Ze doen zelfs boodschappen voor mensen in Quarantaine. Maar vooral beantwoorden zij heel veel vragen met betrekking tot corona, quarantaine en nu vaccinatie.

Wie stuurt dit proces aan?
Maartje Groenewegen is de Corona coördinator bij FHS: "Eigenlijk waren we een soort van eigen GGD. Als er iemand besmet was deden we zelf een bron- en contactonderzoek. Snel schakelen is ontzettend belangrijk. Soms werden er hele groepen uit voorzorg in quarantaine gezet, om verder besmetting te voorkomen."  Op dit moment houdt ze zich vooral bezig met het organiseren van groepsvaccinatie voor de arbeidsmigranten.

Hoe gaat FHS om met specifieke, persoonlijke vragen over het vaccineren?
Er is een speciaal vaccinatie emailadres opgezet waarnaar vragen gestuurd kunnen worden en er is een vaccinatie vragen spreekuur.

Wanneer zijn de arbeidsmigranten aan de beurt voor het vaccineren?
De arbeidsmigranten mochten in principe gelijktijdig met de Nederlandse leeftijdsgroepen mee om zich te laten vaccineren. Groenewegen: "De praktijk is echter, dat als ze belden om een afspraak te maken er niemand was die hen te woord kon staan in hun eigen taal. De GGD is niet ingericht op anderstaligen. Dat maakt het wat lastig en daarom hebben we besloten de hele communicatie op te pakken. We willen alles zelf regelen om het zo laagdrempelig mogelijk te houden en hopelijk zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren."

Hoe gaat de vaccinatie van buitenlandse werknemers nu in zijn werk?
Zoals de uitzendkrachten gewend zijn, assisteert een team van medewerkers van FHS bij het maken van vaccinatieafspraak én het vervoer daarheen. Met meerdere touringcars en FHS busjes is er al een aantal weekenden op rij naar de vaccinatielocaties gereden.  Deze groepsvaccinatie is mede mogelijk gemaakt door GGD Haaglanden, GGD Hollands Midden en GGD Hollands-Noorden.

Hoe gaat FHS om met de verschillende soorten vaccins?
Het is een hele uitzoekerij om te kijken of de mensen reeds een eerste vaccinatie in hun eigen land gehad hebben en welk vaccin dit was. Bovendien wordt er gekeken wáár de uitzendkracht werkt en woont. Dan wordt er een transportplanning gemaakt. 

Hoeveel arbeidsmigranten van FSH zijn er al gevaccineerd?
Op dit moment zijn al zo’n 400 tot 450 werknemers gevaccineerd met behulp van de inzet van FHS. Daarnaast hebben veel mensen zichzelf ook laten vaccineren in hun eigen land. We zijn blij dat het nu allemaal op orde is en hopen op veel meer ge-vaccineerden.

Talent to… work together! De slogan van Flexible human Services, ook in coronatijd.

Flexible Human Services is al 19 jaar partner in internationale arbeidsbemiddeling. In 2002 begonnen als klein hecht team en inmiddels ontwikkeld en uitgegroeid tot een professionele organisatie met dagelijks ruim 2000 uitzendkrachten aan het werk bij meer dan 200 bedrijven. Thuis in uitzenden en detacheren in de agrarische sector, logistiek, productie, voedingsindustrie en techniek....

Vaccin video NL: https://www.youtube.com/watch?v=G6BikXm-z1g

Vaccin video PL: https://www.youtube.com/watch?v=oqtS69QbZnc

Vaccin video ENG: https://www.youtube.com/watch?v=11EWSdk4nAU

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.