Datum: 02-10-2023 - 10:33
11
sep
'21
Noordwijk speelt opnieuw de 1e voetbalwedstrijd uit de geschiedenis. (Foto’s)
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Noordwijk speelt opnieuw de 1e voetbalwedstrijd uit de geschiedenis. (Foto’s)

Vandaag, op Monumentendag, speelden Noordwijkers, Noordwijkerhouters en Zilkers de 1e voetbalwedstrijd in Nederland na. Dat gebeurde in 1789. Zo blijkt uit brieven van Engelse Kostschool jongetjes aan hun moeders aan de overkant van de Noordzee. Onze gemeente schreef sportgeschiedenis….

Kostschool De Veer
Ze zaten op de kostschool De Veer in Noordwijk Binnen. De Engelse jongens vormden het ene team. Hun schoolgenootjes uit Rusland, Polen, Nederland en Frankrijk het andere team. De 2 groepen troffen elkaar ergens halverwege de kernen Noordwijk Binnen - Noordwijkerhout voor een potje 'mob football'. De Engelsen wonnen. Zij kregen met veel geduw en getrek de bal in Noordwijkerhout. Laaiend enthousiast waren ze. Euforische brieven voor Brits jongensgeluk volgden. 

Hoe voetbal verscheen in Nederland
We hebben deze kennis te danken aan Jan Luitzen en Wim Zonneveld. Zij schreven de studie 'Hoe voetbal verscheen in Nederland'. Vandaag droegen veel voetbalverenigingen uit Noordwijk en Noordwijkerhout hun steentje bij, bij deze bijzondere voetbalwedstrijd. De leden van toneelvereniging ODI deden ook een duit in het zakje. Zij 'speelden' de keurige 18e eeuwse kostschooljongetjes na.

De wedstrijd
De wedstrijd startte om 11:30 uur op het sportveld van Teylingen College Leeuwenhorst. Burgemeester Wendy Verkleij en wethouder Dennis Salman verzorgden de aftrap van de voetbalwedstrijd.

Foto’s: BON

{gallery}15070{/gallery}

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.