Datum: 02-04-2023 - 01:22
23
sep
'21
26-jarige Noordwijkerhouter vrijgesproken van brandstichting in Noordwijk.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

26-jarige Noordwijkerhouter vrijgesproken van brandstichting in Noordwijk.

Op maandag 6 september stond een 26-jarige Noordwijkerhouter voor de rechter, hij zou betrokken zijn bij een aantal brandjes rond het Rederijkersplein in Noordwijk in mei en juni 2018. In die tijd maakte de zogenaamde 'Boerenburggroep' de straten in deze wijk onveilig met brandjes en intimidatie. Toenmalig  burgemeester Jan Rijpstra kondigde destijds een noodverordening af, er mochten geen samenscholingen..

zijn en mensen die niet in Boerenburg woonden werden niet toegelaten (Zie Blik Op Noordwijk). De Noordwijkerhouter was de enige van de 'Boerenburggroep' die zich uiteindelijk voor de rechtbank moest verantwoorden, voor de andere betrokkenen kon het OM ondanks het aftappen van telefoons geen sluitend bewijs vinden.

De Noordwijkerhouter zou te zien op een filmpje van een brand vlakbij de plaatselijke pizzeria en bovendien zou hij volgens het OM ook valse aangifte hebben gedaan van joyriding. Volgens de verdachte was hij wel ter plaatse toen het gebeurde, maar is hij zijn auto niet uit geweest en had hij er dus niets mee te maken. Tegen de verdachte werd op 6 september acht maanden celstraf geëist. Zijn raadsman vond de bewijzen tegen zijn cliënt onvoldoende en vroeg om vrijspraak. 

Op maandag 20 september deed de Haagse rechtbank uitspraak in deze zaak en daarin werd de 26-jarige Noordwijkerhouter vrijgesproken. De rechtbank oordeelde dat er niet genoeg bewijs was. De rechtbank vond de beelden van het filmpje te onduidelijk, de gelaatstrekken zijn niet of nauwelijks waarneembaar door de slechte beeldkwaliteit. Een medeverdachte die de 26-jarige Noordwijkerhouter op de beelden zei te herkennen deed dat pas nadat dezelfde Noordwijkerhouter over hém een belastende verklaring had afgelegd, dus liet de rechtbank die herkenning buiten het bewijs.

Wel kreeg 26-jarige Noordwijkerhouter van de rechtbank 36 uur werkstraf opgelegd, voor het doen van een valse aangifte van joyriding nadat zijn auto te water was geraakt.

Bron Leidsch Dagblad.

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.