23
okt
'21
Jongensdroom van Rutger komt uit in MoCA.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Jongensdroom van Rutger komt uit in MoCA.

Vanmorgen kwam de jongensdroom van Rutger Gret uit in MoCA (Museum of Comic Art) in Noordwijk. Afgelopen zomer mocht het MoCA al kennismaken met Rutger Gret in de hoedanigheid als de Dutch Lucky Luke, die het stripmuseum kwam openen.. Rutger had echter een jongensdroom, en dat was zijn eigen stripalbum maken. En na jaren van voorbereiding was het vandaag dan zover…..

De vader van Rutger liet hem kennismaken met strips, Donald Duck, Suske en Wiske, Asterix en Kuifje. Van de laatste twee werd Rutger groot fan. Ook de in de jaren 80 uitgezonden tekenfilms van Lucky Luke vonden gretig aftrek.

Het tekentalent van Rutger werd al vroeg ontdekt door familie en vrienden. Op verjaardagen werd hem vaak gevraagd iets te tekenen en op school werd hij buitengesloten van tekenwedstrijden, want dat zou niet eerlijk zijn!

Striptekenaar Robert van der Kroft (van o.a. Sjors en Sjimmie) kwam naar de bibliotheek in de woonplaats van Rutger, en als 12-jarige jongen ging hij deelnemen aan de tekenles die Robert kwam geven. Rutger had toen al zelf een stripfiguurtje ontworpen. Toen al wist Rutger dat hij later striptekenaar wilde worden.

Na de kunstacademie startte Rutger zijn eigen bedrijf op, naast zijn werk in een verpleeghuis. Hij werkte aan portretten, cartoons, logo design en kaarten ontwerpen. Zijn illustraties werden gepubliceerd in een magazine, maar een boek illustreren stond toch wel heel hoog op zijn lijstje. 

In 2017 kwam Rutger in aanraking met cosplay (*), leuk om zelf te gaan proberen. Ook hier kwam Robert van der Kroft weer in beeld toen hij op een Stripfestival Rutger als Lucky Luke op de foto zette en op facebook deelde. Na een uitnodiging voor een ander festival kwam de uitgeverij van Lucky Luke naar Rutger om te vragen of hij de officiële Lucky Luke mascotte wilde worden.

Terug in de stripwereld werd de wens om een eigen stripalbum te maken weer aangewakkerd. Een half uur na het plaatsen van zijn eerste cartoon op Facebook belde uitgeverij Personalia met de vraag of die cartoon gepubliceerd mocht worden. Zijn werk werd gezien, en de droom om een eigen stripalbum uit te kunnen gaan brengen kwam steeds dichterbij.

Vanmorgen was het dan zo ver. Rutger kreeg uit handen van uitgever Seb van der Kaaden zijn eerste echte stripalbum uitgereikt. Op zijn beurt gaf Rutger het eerste exemplaar door aan Robert van der Kroft, de man aan wie hij als twaalfjarig jochie vertelde dat hij later striptekenaar wilde worden. 

Naast Robert van der Kroft was ook striptekenaar Eric Heuvel (January Jones) en Margreet de Heer (Stripmaker des Vaderlands) aanwezig op de release party in het gastvrije MoCA.

Het boek, en ook het laatste stripje in het boek, is opgedragen aan zijn vader, die helaas dit alles niet meer heeft kunnen meemaken. Zijn moeder is zijn grootste fan die enorm trots is op haar zoon en een grote steun en toeverlaat is.

Het stripboek is o.a. te koop in de winkel van het stripmuseum.

Rutger wordt al een tijdje gevolgd door een cameraploeg voor een documentaire. Volgend jaar wordt het uitgezonden bij de VARA (wordt vervolgd).

(*)Cosplay is een vorm van performance art waarbij de deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee uit te beelden.

Www.museumofcomicart.nl

Foto’s/video: BON Wendy Weijers