Datum: 02-04-2023 - 01:41
26
okt
'21
De magie van wijn en kaas, geef je nu op voor een avondvullende proeverij.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

De magie van wijn en kaas, geef je nu op voor een avondvullende proeverij.

Wij Nederlanders zijn gek op kaas. We starten ‘s morgens bij het ontbijt al met een lekkere bruine boterham met kaas, bij de lunch stoppen we weer een plak kaas op ons brood, ‘s middags uit het werk of na school is een stuk kaas een welkome snack. Bij het diner gratineren we de bloemkool met een laagje kaas en ’s avonds bij de borrel lusten we wel weer een stukje….

Ieder land heeft zijn eigen gewoonten; In Spanje wordt de kaas als tapas gegeten, in Portugal wordt een klein lepelkaasje bij het brood vooraf geserveerd. Fransen zijn na de Grieken de grootste kaasconsumenten ter wereld. Een mooie maaltijd wordt afgerond in stijl met wat kaas. Ook wordt er in de keuken veel kaas gebruikt zoals bij een Salade Parisienne. In ieder dorpje of stadje vind je op de markt de plaatselijke boeren met hun eigen kazen.

Wat je in Nederlandse restaurants veel tegenkomt is een kaasplankje aan het eind van de maaltijd met 4 of 5 stukjes kaas. Het is de bedoeling dat je de kazen in de volgorde van licht en fris naar stevig en rijp eet. Er wordt hier dan meestal één wijn bij geserveerd, en DRAMA DRAMA heel vaak een port. 

In de betere restaurants let men goed op de volgorde van de gerechten in combinatie met de wijn. Lichte gerechten worden gecombineerd met lichtere wijnen,  stevige gerechten met pittige smaken met een stevige wijn. Het is me een raadsel waarom er dan bij 4 verschillende kazen, van licht en fris, via mooi gerijpt naar stevig en pittig maar 1 wijn geschonken wordt. 

Terwijl, écht waar, de fantastische Brie de Meaux, de koning van de kazen werkelijk hemels smaakt met een Saint Joseph. En wat dacht je van een Saint Mauré de Touraine met een Sancerre.

Wil je toch een port kies er dan in ieder geval een stevige oude kaas bij die veel smaak heeft en pittig is. De zoetere port zal daar prachtig mee harmoniëren. 

Wil je meer over kaas en wijn weten? 
Op 6 november kan je aan de tafel van De Oude Keuken 10 kazen met 5 bijpassende wijnen én een port ontdekken wat ‘a match made in heaven’ is en wat je beter niet kan combineren. Genieten, en kennis mee naar huis nemen om je familie en vrienden te verrassen met de mooiste kazen en wijn.

Geef je op via www.deoudekeuken.com

Uw gastvrouw: Linda Driebergen

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.