Datum: 02-04-2023 - 01:13
05
nov
'21
Update: video. Brandweerman Toon van der Zalm (57) redt burgemeester Wendy Verkleij bij zijn laatste oefenavond.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Update: video. Brandweerman Toon van der Zalm (57) redt burgemeester Wendy Verkleij bij zijn laatste oefenavond.

Brandweerman Toon van der Zalm (57) heeft afgelopen maandagavond 1 november na 25 jaar brandweerdienst op een wel hele bijzondere wijze afscheid genomen van het Noordwijkse brandweerkorps. Voor Van der Zalm werd afgelopen maandagavond, op de wekelijkse oefenavond van brandweer Noordwijk, een bijzondere oefening uitgezet….

Zelfs burgemeester Wendy Verkleij deed mee.

De oefening zag er als volgt uit. "Even na half acht in de avond kwam er een melding van een brand binnen vanuit het gemeentehuis aan de Voorstraat in Noordwijk. Ook zou er zich nog een slachtoffer in het pand begeven". De Noordwijkse tankautospuit 1830 met daarin meerdere brandweerlieden waaronder Toon werd ingezet.

Toon zijn helm werd bij binnenkomst afgeschermd waardoor hij op de tast en op gehoor het slachtoffer moest vinden en moest redden uit het gemeentehuis. Het slachtoffer, burgemeester Wendy Verkleij, riep om hulp en hoestte luid vanwege de in scène gezette brand. Met het alarm op de achtergrond waande Toon zich een zoektocht door het gemeentehuis op de begane grond op zoek naar het slachtoffer.

Toon kon het slachtoffer, niet wetende dat het de burgemeester was, vinden en bracht haar in veiligheid. Nadat de oefening ten einde was kon de afscherming af en bleek dat hij de burgemeester had gered. Tevens stond het hele brandweerkorps binnen en gingen alle lichten aan. De burgemeester hield een toespraak en overhandigde Toon een mooi boeket met bloemen als dank voor zijn jarenlange brandweerinzet.

Toon neemt na 25 jaar afscheid van brandweer Noordwijk. In die jaren heeft hij veel meegemaakt bij de brandweer. Toon kan terugkijken op vele mooie jaren brandweerwerk waarin hij vele mensen heeft geholpen. De verassingsavond werd afgesloten met een hapje en een drankje.

Foto’s: Flashlight Fotografie

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.