02
jan
'22
Gedicht van de maand door Erna Kagenaar: ‘Zandkasteel’.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Gedicht van de maand door Erna Kagenaar: ‘Zandkasteel’.

Elke maand zal er van Erna Kagenaar uit Noordwijk een gedicht geplaatst worden op BlikOp Noordwijk. Erna schrijft gedichten waarbij Noordwijk centraal staat. Politiek, natuur of toerisme, alles kan voorbij komen. Met daarbij een toelichting hoe het gedicht tot stand is gekomen. Lees en geniet mee…..

Inleiding:

Welkom 2022! Wat gaat dit jaar ons brengen?

Blijven we gezond? Kunnen onze kinderen weer als vanouds van hun jeugd gaan genieten met alle sociale evenementen die daarbij horen? Kunnen onze ondernemers verder?

We wensen elkaar de allerbeste wensen! Allerbest kan iedereen zelf invullen. Liefde en gezondheid voorop! Stevige fundamenten bouwen voor onze kinderen! Trots zijn!

Heeft u dat ook? Dat u in tijden van de zoveelste lockdown moet denken aan kinderen die geen prettig thuis hebben? Die armoede kennen, of onveiligheid ervaren. Die school als uitvlucht hebben. Die vakanties vreselijk vinden? Gelukkig kennen de meeste kinderen warmte en genegenheid en mogen ze gehoord en gezien worden en zich ontwikkelen zoals zij als mens zijn en nog willen worden.

De rugzak die ieder mens meekrijgt heeft mooie spulletjes, maar er kunnen ook zware stenen inzitten.

Waarom schrijf ik dit? Wat boeit het u dorpsgenoten?

Dat kan ik niet zien en niet horen maar ik waag het er maar op. Ik hoop op een stukje bewustwording. Kijk goed naar kinderen. Naar hun eigenheid en kwaliteiten. Naar hun veerkracht en loyaliteit. Naar de soms verhullende non-verbale stoere houdingen en gedragingen die we vaak als ongepast invullen. Kennen wij het hoe en waarom? Vragen wij daar ook naar? Het is zomaar een hersenspinsel om mee te beginnen als goed voornemen.

Enfin, 2022. De lange maand januari geeft ons elke dag een klein beetje meer licht met een bloeiend voorjaar in het verschiet in onze Bollenstreek.

Prikspijt is gekozen tot het woord van 2021. Wat is uw keuze?

Om dichtbij te blijven, het woord van 2021 is wat mij betreft: Tomtopper. De kleine wijze 9 jarige Noordwijkse Tom die eigenhandig met succes een actie op touw heeft gezet voor de voedselbank! Ik wens dat we allemaal een klein beetje Tom mogen zijn in 2022!

Zandkasteel

het emmertje
met schelpjes in kleur
in kinderlijke fantasie verwerkt

zit te vol
water klotst over de rand
het wordt niet opgemerkt

toch rent het kind
ogenschijnlijk vrolijk
richting zee ermee

als het water
met restjes zand
oplost in het grote grijs/blauw

bungelt het verloren
aan te kleine handjes
in onschuldig trouw

de wandeling
brengt net als de zee
gedachten met zich mee

in de verte speelt
een kind langs de waterkant
met emmertjes vol zand

er ontstaan torentjes
versiert met schelpen
allemaal eerlijk verdeeld

met open hart
en gedrevenheid is het
een jong en een prachtig voorbeeld

zelfs de golfslag
overspoelt niet
het is een wonderlijk geheel

Foto: BON