02
feb
'22
Gedicht van de maand door Erna Kagenaar: ‘In de kuren’.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Gedicht van de maand door Erna Kagenaar: ‘In de kuren’.

Elke maand zal er van Erna Kagenaar uit Noordwijk een gedicht geplaatst worden op BlikOp Noordwijk. Erna schrijft gedichten waarbij Noordwijk centraal staat. Politiek, natuur of toerisme, alles kan voorbij komen. Met daarbij een toelichting hoe het gedicht tot stand is gekomen. Lees en geniet mee…..

Inleiding:

In de kuren
Nooit zal ik het vergeten. Een lied dat we samen met cliënten van ‘sHeerenloo keihard konden zingen. “Lekker in de kuren. Het kan wel ff duren. Het kost wel even tijd, maar dan ben ik het kwijt!”

Het relativeren en gezamenlijk uit de bol gaan kon ontzettend positief werken. Spiegelen zoals men dat in vakjargon noemt. Hilarisch met de nodige zelfspot. In de kuren zijn we immers allemaal wel eens.

Zo maak ik een sprongetje naar onze heilzame badplaats status: “ kuur”oord. Nadere invullingen en uitwerkingen van dit predikaat zal de komende jaren volgen. Het behouden van deze status zal tevens de nodige aandacht, kosten en acties vereisen.

De maatschappij is steeds meer gericht op gezond leven. Een snelle hap is doorgaans altijd vet. Ongezond eten is goedkoper. Duurzame maaltijden in prijs verlagen is het alternatief. Suikers daarentegen duurder maken.

Kortom, we gaan lekker kuren! “Moeten” we niet ook nog gewoon leven?

Soms mis ik normale ouderwetse, noem het antieke opvattingen. Heb je buikpijn? Drink cola of melk. Ben je moe? Ga slapen. Ben je overprikkeld? Ga wandelen in duin of op strand. Wil je sporten? Trek je schoenen aan en ga naar buiten. Adem de gezonde zeelucht. Het zoutgehalte in ons zeewater en in de lucht is heilzaam bewezen na uitvoerig onderzoek. Welzijn is belangrijk voor iedereen.

En zo is iedereen zelf verantwoordelijk welke invulling men hieraan geeft. Een Patatje halen blijft ook lekker. Daar plukken de ondernemers ook weer de vruchten van in een tijd van COVID en alle gevolgen van dien.

Het woord Kuuroord geeft wellicht een gemakkelijke associatie met luxe. Wat is dan luxe? Is dit gekoppeld aan spenderen? Is dit gekoppeld aan uitzicht op onze natuur? Vult u zelf maar in.

Een status is maar een status.
Een mens is “maar” een mens.

kuren is de trend
lichaam en geest
modern verwend

zout op je huid
als aureolen in de lucht
heilzaam is het geluid

van de zee
zout in je bloed
geeft weer een ander gemoed

zoutloos
is dan het motto
neem geen risico

leef je leven
hoe je wil
elke gril

heeft tijd nodig
adem in, en adem uit
blijf uzelf en geniet voluit

Foto: BON