×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 456 niet laden
09
feb
'22
Column Alexander van der Pijl: 'Een bloemenzee’.
Geschreven door
Foto's Redactie BON

Column Alexander van der Pijl: 'Een bloemenzee’.

Als uitvaartverzorger mag je eigenlijk geen fouten maken. Je moet daarom de gehele uitvaart alert zijn. Het komt dan ook zeker voor, dat uitvaartverzorgers nachtmerries hebben over uitvaarten die misgaan of dat ze iets vergeten zijn. Mijn vader droomt daar nog steeds over, terwijl hij al 20 jaar geen uitvaart meer heeft gedaan….

En zo waren wij eens in het crematorium te gast. De dienst zou over een kwartier beginnen. De mand waarin de overledene lag opgebaard, stond al op de juiste plaats in de aula. We legden de bloemen neer die met de rouwauto meegekomen waren. De medewerkers van het crematorium kwamen vervolgens met nog twee bloemenrekken vol bloemen aan. Deze bloemen waren rechtstreeks bij het crematorium bezorgd.

“Zo, dat zijn veel bloemen” zei ik nog. We gaven alle bloemen een plek en nodigden vervolgens de opdrachtgever van de uitvaart uit, om te kijken of alles zo naar wens was. “Wauw, dat zijn veel bloemen” zei ze. Ineens voelde ik dat er iets niet klopte. En ja hoor, de medewerker van het crematorium kwam met een rood hoofd binnengerend. De bloemen die zij hadden afgegeven, waren van een andere crematie voor ons geweest. Ik kon wel door de grond zakken. Hoe zou de opdrachtgever hierop reageren?

De opdrachtgever, tevens dochter van de overledene, keek mij aan en glimlachte. “En nu?” vroeg ze. Ik gaf haar twee opties. We kunnen de bloemen snel weghalen of maar laten liggen. “Ik vind ze eigenlijk wel mooi. Laat de bloemen maar liggen” zei ze. Ik was opgelucht. Voor hetzelfde geld zou ze kwaad geworden zijn. En dat zou ik nog begrijpen ook.

Na de dienst nam de opdrachtgever als laatste afscheid van haar vader: “Mooi hè pap, zoveel bloemen.” Ze keek me aan en gaf een knipoog.

Inloopspreekuur

Elke tweede woensdag van de maand heeft Van der Putten & Dunweg van 10.00 - 11.00 uur inloopspreekuur. Loop gerust binnen voor informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart. De koffie staat klaar!

• 0252 - 413 213

Vanderputtenendunweg.nl

• Heereweg 21, 2161 AC Lisse

Alexander van der Pijl

Van der Putten & Dunweg Uitvaartzorg