Datum: 28-09-2022 - 07:34
02
mrt
'22
‘De knop gaat om’, Noordwijk komt in actie voor Oekraïne.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

‘De knop gaat om’, Noordwijk komt in actie voor Oekraïne.

Vanavond was er een bijeenkomst op het plein voor het gemeentehuis van Noordwijk. Burgemeester, wethouders, raadsleden en belangstellenden kwamen bijeen om stil te staan bij de situatie in Oekraïne. Om verbondenheid te tonen met allen die nu te maken hebben met de situatie in Oekraïne is vanavond het gemeentehuis in de kleuren blauw/geel verlicht….

De burgemeester sprak de aanwezigen toe middels een korte toespraak. ‘De knop gaat om’, was de strekking van de toespraak, ‘we doen het licht aan’. De kleuren van de Oekraïense vlag wordt geprojecteerd op het moment dat de Russische inval zijn zevende dag beleefd.

Er zijn al enkele initiatieven opgezet in Noordwijk om spullen in te zamelen waar in Oekraïne en bij de grenzen van aanliggende landen enorm behoefte aan is. Nadiya is samen met haar man Dennis een inzameling begonnen nu hun bedrijf (export bloemen/planten) stil staat vanwege de oorlog. Nadiya was vanavond aanwezig bij het gemeentehuis en heeft een poosje met de burgemeester staan praten. Nadiya komt oorspronkelijk uit Oekraïne en vertelde de burgemeester over de zeer zorgelijke situatie in het zwaar getroffen land. 

Er zijn al heel veel spullen ingezameld maar er kan nog veel gebruikt worden. De volgende items kunnen gedoneerd worden en zullen snel naar de juiste bestemming worden gebracht:

-kleedjes
-knie-beschermers
-verrekijker
-luiers
-eten voor kinderen (HEEL VEEL NODIG!!)
-granen
-pasta
-boter
-geblikt voedsel
-toeristisch droog rantsoen
-medicijnen
-honden/katten voer

GEEN KLEDING NODIG!! Graag alleen producten met een lange houdbaarheidsdatum.

De inzameling is in Noordwijk op het adres: Ambachtsgeest 11, Noordwijk

Alle goederen worden met busjes naar Aalsmeer gebracht waar het direct opgehaald en vervoerd wordt naar Oekraïne.

‘Meer dan ooit is duidelijk dat we onze vrijheid moeten verdedigen. Wij moeten met elkaar bereid zijn ook op dat punt nu de knop om te zetten’, aldus Burgemeester Wendy Verkleij. De Oekraïense vlag zal de komende vier weken geprojecteerd staan op het gemeentehuis. 

Foto’s: BON Wendy Weijers

 

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.