Datum: 25-09-2023 - 08:26
19
apr
'22
KunstKlank: Stolpersteine, Klezmer muziek en foto expositie Saskia Aukema.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

KunstKlank: Stolpersteine, Klezmer muziek en foto expositie Saskia Aukema.

De KunstKlankproducties ONDERWEG NAAR VAARWEL 2022 omvatten het gehele jaar door performances en kunstzinnige verbeeldingen rondom het thema Vaarwel. Het laatste weekeinde van april staat in het teken van  ‘Tot de dood ons scheidt’….

Foto expositie en lezing Saskia Aukema
Vrijdagavond 29 april vertelt fotografe en tekstschrijver Saskia Aukema over haar boek ‘Tot de dood ons scheidt’: een boek over 261 huwelijken van kamp Westerbork. Saskia neemt ons mee in haar zoektocht aan de hand van de foto’s in de foto-expositie. Haar onlangs verschenen boek trok de aandacht van de nationale en  internationale pers met lovende kritieken en in Noordwijk wordt een selectie foto’s uit haar boek voor de eerste keer geëxposeerd.

“Toen ik hoorde dat mijn oudtante Annie met haar vriend Hans getrouwd is in Kamp Westerbork, was ik verbijsterd. Dat dat kon: trouwen in een doorgangskamp…”

Klezmer muziek en Stolpersteine
De lezing is een prachtige inleiding van de Stolpersteine fietstocht, die op zaterdag 30 april en zondag 1 mei plaatsvindt. Deze voert ons langs de Stolpersteine die afgelopen jaar op verschillende locaties in Noordwijk geplaatst zijn ter herinnering aan de Joodse mensen die in Noordwijk woonden en de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd.

Wie waren zij, met wie gingen ze om, wat was hun plaats in Noordwijk? Een kleinood voor onze plaatsgenoten met muziek van The Klezmer Society en teksten van Eric Borrias.

Het startpunt is op landgoed Calorama Noordwijk met de foto-expositie ‘Tot de dood ons scheidt’ van fotografe Saskia Aukema. De expositie is tot en met 4 mei te bezichtigen.

Tickets en informatie zie www.kunstklank.nl

NB
Een Stolperstein – struikelsteen in het Nederlands – is een gedenksteen voor de slachtoffers van de Holocaust. Het is een klein steentje van 10 bij 10 cm met een messing bovenplaatje. De struikelsteen ligt voor het huis waar vandaan het slachtoffer is afgevoerd. Je struikelt er niet letterlijk over, je struikelt erover met je hart. Om de steen te kunnen lezen, moet je je buigen. Een eerbetoon aan het omgekomen slachtoffer, aldus de bedenker Gunter Demnig.

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.