Datum: 02-10-2023 - 13:21
22
me
'22
Verloskundigenpraktijk Noordwijk doet mee aan landelijke stakingsdag.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Verloskundigenpraktijk Noordwijk doet mee aan landelijke stakingsdag.

Verloskundigenpraktijk Noordwijk doet morgen, maandag 23 mei 2022, mee aan de landelijke stakingsdag. Het telefonische spreekuur en niet spoedeisende zorg vervallen. Cliënten die gezien moeten worden zullen op een centrale post gezien worden. Alleen het geplande spreekuur gaat door…

Reden van de staking zijn de plannen van minister Kuijpers om Integrale Bekostiging van de geboortezorg in te voeren. Hiermee komt de organisatie van de geboortezorg in handen van de ziekenhuizen te liggen volgens de verloskundigen, met grote gevolgen voor de laagdrempelige zorg in de wijk en keuzevrijheid van de zwangere. 

Verloskundigen zijn de flexibele schil in de geboortezorg en zijn 24/7 zowel in de wijk als in het ziekenhuis bereikbaar. “De Corona periode heeft opnieuw bewezen hoe belangrijk deze laagdrempelige zorg voor de gezonde zwangere is. Toen kon de zorg voor haar gewoon doorlopen, terwijl de ziekenhuizen op slot gingen”, geeft Joke Klinkert aan, woordvoerder Geboortezorg. 

“In Nederland worden in tegenstelling tot het buitenland nauwelijks kinderen op de snelweg geboren, daar zorgt de verloskundige voor die toegerust is om zowel thuis als in het ziekenhuis veilig en vakkundig bevallingen te begeleiden”.

De verloskundigen zien geen andere mogelijkheid meer dan het neerleggen van hun werkzaamheden om de consequenties van dit beleid duidelijk te maken en de Tweede Kamer op te roepen in te grijpen. 

Wat doet de verloskundigenpraktijk Noordwijk maandag wel;

- bevallingen begeleiden
- alle spoedgevallen begeleiden
- spoedlijn beantwoorden
- spreekuur (geplande afspraken gaat dus gewoon door)

Wat maandagochtend NIET;

- de afsprakenlijn beantwoorden
- kraamvisites rijden die niet noodzakelijk zijn
- bloeduitslagen beoordelen
- huisbezoeken voor niet acute zorg,

 

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.