Datum: 22-03-2023 - 20:24
30
me
'22
noordwijk nieuws blik column notaris timmers
Geschreven door
Foto's Redactie BON

Column Notaris Timmers: ’Box 3 chaos’.

De kranten staan er al maanden vol mee: de Box 3-reparatie en hoeveel miljarden dit gaat kosten. Het ene voorstel volgt het andere op, maar duidelijkheid ontbreekt vooralsnog aan alle kanten. Eén ding is zeker: er gaat "iets" veranderen. In 2025 wil de overheid de werkelijke inkomsten inclusief waardestijging gaan belasten. De belastingopbrengsten….

mogen daarbij niet minder worden. De kosten voor de reparatie moeten in de box zelf worden opgevangen. Het laat zich raden dat het weer een draak van een wetgeving gaat worden.

We merken aan de vele vragen van cliënten dat zij niet goed weten wat zij met hun spaargeld BV moeten doen. Het beursgezegde “Als je geschoren wordt, moet je stilzitten” gaat ook hier op.

Stilzitten
Zolang niet duidelijk is hoe de nieuwe regeling van box 3 er gaat uitzien, is stilzitten het advies. Wij adviseren onze cliënten die hierover vragen hebben om te wachten tot na Prinsjesdag. Het is de verwachting dat dan de tekst van het wetsvoorstel bekend is. Wachten is geen probleem; je hebt namelijk tot 31 december van dit jaar om je strategie te bepalen. De eerstvolgende peildatum is 1 januari 2023.

Problemen voor spaargeld BV?
Het grote voordeel van de spaargeld BV is dat het bedrag dat belastingvrij in de BV is ingebracht, er ook weer belastingvrij uit kan. Heb je winst gemaakt in de BV dan moet je hierover belasting betalen. Als het goed is, is deze winst zeer beperkt. Om het geld belastingvrij uit de BV te halen, is een aanpassing van de statuten nodig. Dit proces wordt "afstempelen" genoemd. Hierbij verlaag je de nominale waarde van een aandeel (bijvoorbeeld van € 1.000 naar € 0,01). Dit is de enige manier om het geld belastingvrij uit de BV te halen. Het zomaar overboeken van het geld uit de BV naar je privérekening werkt dus niet.

Belastingvrij lenen?
Veel cliënten hebben geld geleend uit de BV. Deze cliënten moeten de ontwikkelingen rond het wetsvoorstel "excessief lenen" goed volgen. Naar verwachting treedt dit wetsvoorstel in werking op 31 december 2023. In dit wetsvoorstel is bepaald dat als je meer dan € 700.000 hebt geleend bij de BV, het meerdere als dividenduitkering wordt gezien. Het doel van dit wetsvoorstel is om het uitstellen van belasting over dividend tegen te gaan. Geld lenen kost namelijk geen belasting.

Bij de spaargeld BV is er geen sprake van uitstel van dividend. Je leent geld waarover al belasting is geheven. Onlangs heeft de Belastingdienst laten weten dat zij voor de spaargeld BV geen uitzondering willen maken. Het belasten van iets dat "belastingvrij" is, lijkt in strijd met het EVRM. Het is, net zoals dat bij box 3 is gegaan, wachten op de Hoge Raad die de overheid weer op de vingers tikt.

Worstel je ook met wat nu slim is om te doen? Wij denken graag met je mee.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl

Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.