Datum: 06-06-2023 - 12:31

30
me
'22
Kansenongelijkheid kinderen in de regio neemt toe.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Kansenongelijkheid kinderen in de regio neemt toe.

Nieuw initiatief in de regio: “Een kansrijke toekomst voor alle kinderen”. Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop….

De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

“Het idee van de ‘geefkringen’ komt oorspronkelijk uit Amerika”, vertelt Henny van Egmond, voorzitter van de Coöperatiekring Leiden-Haaglanden. “De Coöperatiekring is een onafhankelijke stichting met een eigen bestuur. Iedereen die zich betrokken voelt bij de regio kan lid worden van de kring. Particulieren, maar ook bedrijven. Elk lid van de Coöperatiekring dat minimaal €1.000,- inlegt, krijgt één stem. Daarmee kan hij of zij stemmen op één van de door het bestuur geselecteerde projecten.

Welk project ondersteund gaat worden, wordt dus via een stemproces bepaald.” Voor die ondersteuning komen volgens Van Egmond diverse projecten in aanmerking. “Denk aan extra taallessen of huiswerkbegeleiding voor kinderen met een taal- of leerachterstand, coaching van ouders om de ouderbetrokkenheid bij het onderwijs van hun kind te vergroten of laptops voor kinderen uit gezinnen die rond moeten komen van een minimum inkomen. Er wordt dus een concrete groep geholpen op een hele concrete manier. Daarmee wil de Coöperatiekring bijdragen aan een kansrijk toekomstperspectief voor alle kinderen in onze regio.”

“Rabobank heeft het initiatief genomen voor de Coöperatiekring en daarmee een kickstartende en faciliterende rol. Bij de keuzes voor projecten opereert de stichting onafhankelijk”, vertelt Simone Offers, directeur Private Banking bij Rabobank. “Dit past bij de coöperatieve gedachte van onze bank. Wij streven ook als bank naar het bevorderen van brede welvaart in onze regio. Aanpak van kansengelijkheid is daarbij essentieel.” Volgens Offers is de Coöperatiekring ‘een simpele manier om iets goeds te doen in je eigen omgeving’.

“We weten dat 1 op de 8 kinderen in armoede leeft. Dat betekent een valse start in de jeugd. Vanuit dat besef betrekken we graag ook Rabobank-klanten bij de Coöperatiekring. We brengen de kring daarom de komende tijd onder de aandacht van ons netwerk en onze klanten. We willen ook hen enthousiasmeren om donateur te worden.” Door middel van de Coöperatiekring kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen aan het vergroten van kansengelijkheid voor kinderen dichtbij huis, besluit Offers. “En dat is van wezenlijk belang. Want ieder kind moet zich kunnen ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf.”

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.