28
jun
'22
Een visum Nieuw-Zeeland aanvragen, hier moet je allemaal op letten.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Een visum Nieuw-Zeeland aanvragen, hier moet je allemaal op letten.

We hebben er even op moeten wachten, maar we mogen weer op reis. Nadat we de afgelopen twee jaar nergens naar toe konden, en onze reismogelijkheden beperkt waren, doet 2022 de hoop opleven dat de moeilijkste periode achter ons ligt en dat we weer op reis mogen gaan. Het liefst naar een verre bestemming zoals Nieuw-Zeeland. Voordat je je koffers pakt…

en in het vliegtuig stapt, moet er echter nog een hoop geregeld worden, zoals het aanvragen van een visum. Maar waar moet je nu allemaal rekening mee houden?

Heb ik een visum nodig voor Nieuw-Zeeland?
Het is sinds 1 oktober 2019 niet meer mogelijk om zonder visum naar Nieuw-Zeeland te reizen. Alle reizigers die per boot of vliegtuig aankomen in Nieuw-Zeeland, moeten in het bezit zijn van een visum. Het visum Nieuw-Zeeland wordt ook wel NZeTA (New Zealand Travel Authority) genoemd. Het is een elektronische reistoestemming die na toekenning digitaal aan het paspoort wordt gekoppeld, waardoor reizigers hiervoor niet meer naar een ambassade of consulaat hoeven te gaan. Een NZeTA is vergelijkbaar met het ESTA voor Amerika en het eTA voor Canada.

Welke voorwaarden gelden voor het visum Nieuw-Zeeland?
Om online een visum voor Nieuw-Zeeland te kunnen aanvragen, moeten reizigers aan enkele voorwaarden voldoen. Houd ook rekening met de geldigheidsduur en de maximale verblijfsduur per reis. Een visum voor Nieuw-Zeeland is twee jaar geldig en daarmee kun je een onbeperkt aantal keren naar Nieuw-Zeeland reizen met een maximale verblijfsduur van drie maanden.

Wie een visum wil aanvragen voor Nieuw-Zeeland:

● Moet een paspoort bezitten dat nog minimaal drie maanden geldig is na vertrek uit Nieuw-Zeeland

● Moet bij aankomst al een retour- of doorreisticket bezitten

● Moet aantonen over voldoende geld te beschikken om de reis te kunnen voltooien

● Mag niet in dienst treden bij een organisatie of bedrijf in Nieuw-Zeeland

● Mag geen ernstige en overdraagbare ziektes bij zich dragen en geen grote medische problemen verwachten

● Mag geen risico vormen voor de veiligheid, openbare orde of de rechtshandhaving

● Mag geen gevangenisstraf opgelegd hebben gekregen of verdacht worden van een strafbaar feit dat daartoe zou kunnen leiden

Hoe kan ik het visum Nieuw-Zeeland aanvragen?
Je kunt het visum voor Nieuw-Zeeland makkelijk online aanvragen. Nadat je het aanvraagformulier hebt ingevuld, moet je een pasfoto uploaden. Naderhand wordt de aanvraag goedgekeurd door de Nieuw-Zeelandse Immigratiedienst. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, word je per sms daarvan op de hoogte gesteld en krijg je het visum per e-mail toegestuurd. Je kunt hem dan direct gebruiken.

Het visum wordt gewoonlijk binnen vijf werkdagen goedgekeurd, en bij een spoedlevering kan dit zelfs binnen een uur. Het kan gebeuren dat een aanvraag wordt afgekeurd, maar deze kans is klein. Mocht dat wel gebeuren, dan moet er een ander visumtype worden aangevraagd, wat enkele weken kan duren. Het is dus raadzaam om het NZeTA op tijd aan te vragen. Om het visum aan te vragen hoef je nog geen vlucht of overnachting geboekt te hebben.