01
jul
'22
Gedicht van de maand door Erna Kagenaar: ‘Begrijpt u?’.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Gedicht van de maand door Erna Kagenaar: ‘Begrijpt u?’.

Elke maand zal er van Erna Kagenaar uit Noordwijk een gedicht geplaatst worden op BlikOp Noordwijk. Erna schrijft gedichten waarbij Noordwijk centraal staat. Politiek, natuur of toerisme, alles kan voorbij komen. Met daarbij een toelichting hoe het gedicht tot stand is gekomen. Lees en geniet mee…..

Inleiding:

Zomerfeest
Daar keken we allemaal naar uit. Maar liefst 17 jaar mocht ik dit jaarlijkse evenement meemaken op de Willem van den Bergh Stichting. Ja, zo heette dat in de jaren 90. Wellicht nu beter bekend als ‘sHeerenloo.

In die tijd spraken wij over bewoners, niet over cliënten. In die tijd spraken wij over zwakzinnigheid, de opleiding had de naam: Z-opleiding. Gelukkig is daar een hoop in veranderd in de loop der jaren. Zwak roept een uitsluiting op van mensen. Wat is dan zwak? Vraag ik me direct af.

Enfin, het jaarlijkse zomerfeest was voor bewoners en begeleiding een feest om naar uit te kijken. De woningen werden versierd. Er werden kalenders met zelfgetekende bedden gemaakt, (later kwamen de pictogrammen). Elke dag weer een bedje wegstrepen. We waren allemaal jubelende kinderen. Werken was deze dagen een eitje. Met zijn allen naar het terrein, de kermis, de optredens, koffie en patat. Zo zag ik afgelopen week op facebook de filmpjes voorbij komen van het feest waar zelfs zanger Django kwam optreden. Er is een hoop veranderd in de zorg, maar die sfeer en die beleving van het zomerfeest en Berghpop is nog altijd op en top.

Er wordt de laatste tijd veel geschreven over LVB. Licht verstandelijk beperkt. In Nederland heeft 1 op de 17 mensen LVB. Met goede begeleiding kunnen zij zo goed als normaal meedraaien in de maatschappij.

Maar is onze maatschappij wel ingesteld op herkennen en vereenvoudigen?

Alles versneld en wordt steeds ingewikkelder. Dit is voor vele mensen al lastig bij te houden maar mensen met LVB hebben hier extra moeite mee. Zo kunnen bijvoorbeeld schulden ontstaan en isolement.

Hoe herken je het nu eigenlijk?

Een aantal typische signalen zijn:

Moeite met geldzaken of schulden. Taken niet afmaken of moeite met uitvoeren ervan.

Niet of vaak niet verplichtingen nakomen, denk aan school of werk

In aanraking komen met politie. Snel afgeleid zijn. Ongeduldig reageren. Ja zeggen, nee doen

Vragen herhalen.

En hoe gaan wij als inwoners nu eigenlijk om met mensen die meer hulp nodig hebben?

Mag ik deze vraag even bij u laten landen? Zelfstandigheid kun je waarborgen bij “direct duidelijke taal”. Gemeente Noordwijk heeft de landelijke direct duidelijke taal getekend en gaat hiermee aan de slag. Er kan hulp worden gevraagd door een schrijfcoach als voorbeeld. Er worden taaltrainingen aangereikt.

Persoonlijk omarm ik al deze ontwikkelingen. Als inwoner kun je ook een belangrijke factor zijn. Vraag je nu eens af WAAROM iemand reageert zoals hij /zij reageert. Stel eens een eenvoudige vraag als reactie op ongeduld of boosheid. Dat werkt echt beter als de neiging die we nogal eens hebben in actie/reactie.

Denk nu maar niet dat ik nu alleswetend ben of heilig. We zijn allemaal mens met emotie. Daarin is niemand anders.

Het is fijn dat de ontwikkelingen op gebied van HULP en BEGRIP steeds meer geïntegreerd wordt. Hulp vragen, daar is zelfkennis en durf voor nodig. Heeft deze persoon wel de durf of dit vermogen? Weet de persoon in kwestie dan ook de weg?

Stap 1: houd uw medemens in de gaten, bied ze eens een praatje aan. Oordeel niet en luister naar de onderliggende boodschap.

Ik ben ervan overtuigd, dat we dan samen vanuit de directe omgeving met de aangeboden hulp en veranderingen op vereenvoudigen een heel eind kunnen komen.

Begrijpt u?

Wat zeg je?
Ik begrijp niet wat je van mij verwacht
Dus doe ik net alsof
Wat staat er nu precies in die brief?

Ik gooi het maar weg
Dan hoef ik me er niet druk om te maken toch?
Is er geen loket waar ik mijn vragen stellen mag?
O, jazeker toon ik wel initiatief 

Denk je soms dat ik gek ben?
Laat maar, Ik zoek het zelf wel uit
Want vragen durf ik niet
Trouwens, bij wie ik moet ik dan wezen?

Ben ik dan zo langzaam?
Of gaat iedereen veel te snel
Laat mij maar alleen
Ik kan het gewoon niet bij pezen

Maar ben jij dan meer als ik?
Ben jij dan beter en ik de dommerik?
Heb jij dan een groter hart?
Nou, als je dat dan hebt, en je weet er alles van

Help me dan!