Datum: 08-06-2023 - 07:55

04
jul
'22
Onderzoek RTLnieuws: 380 jongeren in gemeente Noordwijk potentiële drugscrimineel.
Geschreven door RTL Nieuws
Foto's Redactie BON

Onderzoek RTLnieuws: 380 jongeren in gemeente Noordwijk potentiële drugscrimineel.

In de gemeente Noordwijk wonen 380 jongeren tussen de 8 en 23 jaar die een grote kans hebben om in de drugscriminaliteit te belanden. Het gaat om 5,1 procent van alle jongeren in de gemeente. Dat is hoger dan het gemiddelde in Nederland. Het aandeel in Noordwijk is het hoogst in de wijk Noordwijk-Binnen. Dat blijkt uit cijfers van Zicht op Ondermijning die de onderzoeks- redactie van RTL Nieuws op een rij heeft gezet....

Zicht op Ondermijning doet in opdracht van overheden data-onderzoek naar criminele ondermijning en bekeek in hoeverre jongeren overeenkomsten hebben met het profiel van drugsverdachten die in aanraking zijn geweest met de politie. Zo blijkt het risico bijvoorbeeld groter bij voortijdige schoolverlaters of jongeren die eerder in contact zijn geweest met Bureau Halt.

Uit de cijfers blijkt dat 5,1 procent van de jongeren in Noordwijk in grote mate voldoet aan het risicoprofiel. Het wil echter niet zeggen dat al deze jongeren crimineel zijn. De onderzoekers vergeleken het profiel van deze jongeren met dat van verdachten van drugsdelicten. Uit de analyse komt naar voren dat 380 jongeren uit Noordwijk meerdere kenmerken hebben die een verhoogd risico op drugscriminaliteit geven.

Volgens criminoloog Robby Roks van de Erasmus Universiteit is veel aandacht nodig voor deze jongeren. "Met een deel kan het over een aantal jaar heel erg goed gaan. Dat ze een normale baan hebben, een gezin, noem maar op. Maar het kan ook zijn dat een aantal echt doorgroeit naar de meer georganiseerde misdaad. Denk aan handel in verdovende middelen, cocaïne, betrokkenheid bij liquidaties en andere vormen van zwaar geweld. De vrees bij allerlei professionals is aanwezig dat de volgende Taghi - of wie je ook maar zou willen noemen - opstaat."

In de wijk Noordwijk-Binnen is de problematiek van hoogrisicojongeren het hoogst. 6,5 procent van de jongeren heeft veel kenmerken die overeenkomen met drugsverdachten en zijn dus potentiële jonge aanwas voor crimineel gedrag. In totaal wonen er volgens de berekening van Zicht op Ondermijning 200 hoogrisicojongeren in Noordwijk-Binnen. In Noordwijkerhout en Noordwijk aan Zee is het percentage 4% en dat is 90 hoogrisicojongeren per kern.

Bron RTL Nieuws.

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.