Datum: 02-10-2023 - 12:34
14
jul
'22
Lief & Leed Straten, de eerste straten zijn begonnen in de gemeente Noordwijk.
Geschreven door Welzijn Noordwijk en BON
Foto's Redactie BON

Lief & Leed Straten, de eerste straten zijn begonnen in de gemeente Noordwijk.

In een Lief & Leedstraat besteden inwoners extra aandacht aan een buur als dat nodig is. Bijvoorbeeld als iemand veel alleen is, net uit het ziekenhuis komt of een naaste heeft verloren. Zo dragen buren bij aan het bestrijden van eenzaamheid en houden ze een oogje op elkaar. Dat laatste gebeurt ook op vrolijke momenten zoals bij de geboorte van een baby, een nieuwe baan of het behalen van een diploma. Zo ontstaan warme, zorgzame straten en iedereen kan meedoen….

Voor deze gelegenheden kunnen vanuit het Lief & Leed potje (wat bij een officiële Lief & Leedstraat hoort) kleine presentjes worden gekocht. In het Lief & Leedpotje voor Noordwijkerhout, Noordwijk of de Zilk zit een bedrag van €100. Dit bedrag krijgen de zogenaamde gangmakers in een straat in beheer van Welzijn Noordwijk en kan gedurende een jaar worden gebruikt om aandacht te besteden aan het persoonlijk lief & leed in de straat.

Honderden straten in Nederland hebben inmiddels een Lief & Leed potje waarmee de zogenaamde gangmakers in de straat (de buren die het potje beheren) af en toe zo’n kleine attentie kunnen kopen. Een bloemetje, een presentje, een reep chocola... Het zijn kleine attenties met soms een groot effect. Buren krijgen meer oog voor elkaar en helpen sneller een handje. 

Voor buren die meer omzien naar elkaar wordt de drempel die er kan zijn om hulp te vragen of aan te bieden steeds lager. Of het nu gaat om een boodschap doen, iemand begeleiden naar het ziekenhuis of iets extra’s koken; buren zijn altijd voor handen en goed in praktische burenhulp. Kortom: het Lief & Leedpotje zorgt dat buren zich gezien, gewaardeerd en gesteund voelen. Daar knapt iedereen van op, dus ook je straat!

Vanmorgen was de Clementshof in Noordwijkerhout als eerste aan de beurt om als Lief & Leed straat te worden benoemd. Vanmiddag was het feest in het complex De Wieken in Noordwijk, ook zij zijn aangesloten bij het Lief & Leedstraten concept. Bart en Agaath van der Kwaak zijn in het complex de aanspreekpunten en hebben het lief en leed potje in ontvangst genomen. De komende weken komen nog meer straten aan de beurt die zich aangemeld hebben. 

Heb je vragen over het Lief & Leedstraten concept in de gemeente Noordwijk, bel of mail dan met Roy van Schie (06 36 15 36 23 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
).

Foto’s: Wendy Weijers BON 

{gallery}16445{/gallery}

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.