Datum: 30-11-2022 - 05:18
18
jul
'22
Bibliotheek Bollenstreek: Digimaatjes, samen gaat het makkelijker.
Geschreven door Bibliotheek Bollenstreek
Foto's Redactie BON

Bibliotheek Bollenstreek: Digimaatjes, samen gaat het makkelijker.

Tegenwoordig gaat steeds meer digitaal. Zoals bankieren, beeldbellen, producten bestellen via internet, berichten versturen, je overheidszaken regelen en nog veel meer. Leven zonder internet wordt steeds lastiger. Voor jongere mensen is dit vaak geen probleem, voor mensen die niet handig zijn met een computer, smartphone of tablet kan dit nog wel eens vervelend zijn. Soms kan het ook eenzaam maken….

Sommige mensen vragen hulp aan hun (klein)kinderen, mantelzorger of iemand anders die uit kan leggen hoe het werkt. Toch heeft het ook veel voordelen wanneer iemand zelf leert omgaan met digitale apparaten. Denk bijvoorbeeld aan (video)bellen met de (klein)kinderen, berichten delen, spelletjes spelen, muziek luisteren of een boek of krant digitaal lezen.

Het project Digimaatje van de Bibliotheek Bollenstreek helpt Bollenstrekers digitaal zelfstandiger te worden. Een Digimaatje is een vrijwilliger die iemand helpt te leren omgaan met computer, smartphone of tablet. Bouchra is deelnemer van Digimaatje en weet hoeveel toegevoegde waarde een Digimaatje kan zijn. Bouchra: ‘Door mijn Digimaatje heb ik het zelfvertrouwen gekregen dat ik veel dingen zelf kan, zonder haar had ik ook nooit de baan gekregen die ik nu heb. Met een Digimaatje is er veel meer aandacht voor jou persoonlijk, dat miste ik heel erg tijdens een cursus die ik ergens anders had gevolgd.’

Vooraf aan het Digimaatjetraject bespreken de deelnemer en het Digimaatje samen wat iemand wil leren. Deelnemers worden hierdoor steeds zekerder met digitale apparaten en kunnen en durven steeds meer online zelf te doen. Daarnaast laten de vrijwilligers zien hoe handig en leuk het is om zelf digitaal actief te zijn. Maaike is een van de vrijwillige Digimaatjes en heeft al met een aantal deelnemers gewerkt aan hun digitale vaardigheden: ‘Voor mij is de belangrijkste taak van een Digimaatje om een ander zelfvertrouwen te geven om zelfstandig aan de slag te gaan.’

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand niet met een computer, tablet of smartphone kan omgaan. Sommige hebben het nooit geleerd en anderen hebben iemand (gehad) die veel voor ze regel(d)en. Ook kan het zijn dat iemand niet goed kan lezen of schrijven of er is een andere reden waardoor het er nooit van is gekomen om digitaal vaardig te worden.

Mensen die graag digitaal zelfstandiger willen worden kunnen zich aanmelden bij een van de medewerkers van de Bibliotheek Bollenstreek. Er hoeft geen afspraak gemaakt te worden. Tijdens de openingstijden van de vestiging kunnen geïnteresseerden gewoon binnen lopen.

Foto: PR

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.