Datum: 28-09-2022 - 09:22
14
aug
'22
Beach Cleanup Tour Noordwijk vanmorgen van start gegaan.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Beach Cleanup Tour Noordwijk vanmorgen van start gegaan.

Vanmorgen om 9.00 uur was het een drukte van belang op het Noordwijkse strand bij afrit 21 langs de Zeereep. Niet alleen strandgangers waren massaal onderweg om het strand in beslag te nemen, maar ook een groep van ongeveer 65 opruimers kwamen zich melden bij de Noordzeekraam van Stichting de Noordzee…

Van 1 tot en met 15 augustus wordt er tijdens de 9e Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee weer de héle Noordzeekust opgeruimd. Samen met duizenden vrijwilligers wordt er in dertig etappes de Noordzeestranden schoon gemaakt.

Vanmorgen waren er twee mogelijkheden om je in te zetten voor een schone en gezonde Noordzee. Je kon meelopen met een etappe, waarbij je van A naar B loopt en zoveel mogelijk afval opruimt, maar je kon ook zonder je in te schrijven zelf komen opruimen vanaf de Noordzeekraam.

De etappe van vandaag is op het strand tussen Noordwijk en de Langevelderslag op (circa 6 kilometer). Na de officiële opening door Ewout van Stichting De Noordzee en wethouder Theo Alkemade werd een groep met de bus naar het startpunt aan de Langevelderslag gebracht. Om dan vanmiddag weer te eindigen bij afrit 21 waar al het gevonden afval afgeleverd kan worden om gewogen en geteld te worden.

Deze Beach Cleanup Tour staat vooral in het teken van sigarettenpeuken. Deze worden geteld. Vorig jaar stond de teller op een totaal van 60.000 sigarettenpeuken die gevonden waren langs de kust, nu staat de teller al op 45.000 en is de opruimactie nog niet klaar. De verwachting is dan ook dat er meer wordt geraapt dan vorig jaar. 

Wethouder Theo Alkemade vertelde dat een gedeelte strand van Noordwijk (Duindamseslag) al rookvrij is, waaronder ook het terras van het strandpaviljoen. Aan de andere kant van Noordwijk heeft een strandpaviljoen het idee overgenomen en een flink deel van het terras ook rookvrij verklaard. De wethouder ondertekende digitaal de petitie om de Noordzeekust peukvrij te krijgen.

De gemeente Noordwijk vindt een opgeruimd strand en een gezonde leefomgeving erg belangrijk en steunt dit soort acties dan ook enorm. In Noordwijk ruimen de Jutters Noordwijk elke week al het strand op, en de Z-ambassadeurs zorgen ervoor dat in het binnenland en op de binnenwateren alles opgeruimd wordt en blijft. 

De actie krijgt ook landelijke aandacht, een opnameploeg van SBS6 was vanmorgen aanwezig om filmopnames te maken. Wanneer dat uitgezonden wordt is (nog) niet bekend. 

Foto’s en video: Wendy Weijers Blik Op Noordwijk 

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.