28
aug
'22
Première Zuid-Afrikaans Theaterstuk Swart Wyn groot succes.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Première Zuid-Afrikaans Theaterstuk Swart Wyn groot succes.

Gisteravond was de première van het Zuid-Afrikaanse theaterstuk Swart Wyn. Een productie van Aan Zee Theaterproducties van Martine Zeeman. Martine vertelde vooraf aan de première aan de genodigden hoe het theaterstuk tot stand is gekomen. Het idee van de voorstelling is ontstaan na een reis door Zuid-Afrika, die Martine onlangs maakte op uitnodiging van de bekende dichter, storyteller Diana Ferrus….

In Zuid-Afrika werden workshops gegeven over drama, storytelling en theater in de Townships en in Kaapstad. Vrouwen met verschillende culturele achtergronden, maatschappelijke posities en leeftijden namen deel aan deze workshops. Martine werd daar getroffen door de strijdbaarheid en grote innerlijke kracht van deze vrouwen. 

De inspiratie voor de hoofdpersoon uit het theaterstuk, Abigail, in ontleend aan de eigentijdse succesvolle creoolse wijnbouwer Vivian Kleynhans in combinatie met het historische verhaal van Swarte Maria. 

SWART WYN vertelt het verhaal van de jonge creoolse Abigail Mokoena, opgegroeid in de Kaap in de zestiger en zeventiger jaren.

We zien haar strijd om zich uit haar omstandigheden te bevrijden, waarbij ze tradities moet doorbreken om een onafhankelijk leven op te kunnen bouwen. Ze komt in opstand tegen de maatschappelijke ongelijkheid door huidskleur en geslacht en vecht voor een betere toekomst, een voortdurende strijd tegen de apartheid, op papier afgeschaft, maar in het dagelijks leven nog overal aanwezig.

Abigail geeft niet op, geïnspireerd door de geschiedenis van de tot slaaf gemaakte Swarte Maria Evert (1663-1713) die bij haar dood een rijke en gerespecteerde zakenvrouw was en haar eigen wijngaard bezat. Met hoop, passie en doorzettingsvermogen vindt ze haar eigen weg naar succes in Stellenbosch.

De hoofdrol wordt vertolkt door Denise Jannah, internationaal befaamd jazz-zangeres, componiste en actrice o.a. in ‘ELLA!’ en ‘Dear Winnie’ (Mandela). Benita Bocoum, Vernon Chatlein en Yailah Vroom maken de cast compleet met hun fantastische spel en zang. Een voorstelling die u eigenlijk niet kunt missen. 

De voorstelling is nog te zien in Streekmuseum Veldzicht, Herenweg 114, Noordwijk tot en met 3 september.

Via deze link kunt u kaartjes bestellen voor de voorstelling.

Foto’s: Wendy Weijers Blik Op Noordwijk