18
sep
'22
Dit najaar unieke tentoonstelling in Museum Noordwijk.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Dit najaar unieke tentoonstelling in Museum Noordwijk.

Vanaf 14 oktober 2022 organiseert Museum Noordwijk een unieke tentoonstelling over een veel te vroeg gestorven kunstenaar. De tentoonstelling heeft de titel Siem van den Hoonaard: eigenzinnige kunstedelsmid eindelijk in beeld….

Siem van den Hoonaard (1900-1938) noemde zichzelf ‘kunstedelsmid’, een edelsmid en kunstenaar ineen, want de geboren Rotterdammer maakte naast sieraden en gebruiksvoorwerpen ook metaalsculpturen. Van den Hoonaard woonde van 1936 tot zijn dood in 1938 in Noordwijk. In deze periode maakte hij negen metalen beelden en vervaardigde hij talloze klokken, lampen en sieraden. De kunstedelsmid werkte in de geest van de Amsterdamse School, maar deed dat op zeer eigenzinnige wijze. Veel tijdgenoten vonden zijn werk daarom ‘bizar’ en ‘excentriek’.

Ook zijn materiaalkeuze was voor die tijd ongebruikelijk. In plaats van brons werkte hij met koper. En met succes. In 1937 won hij op de Wereldtentoonstelling van Parijs een gouden medaille voor zijn plastiek Pan. Het werk van deze baanbrekende kunstenaar is o.a. in bezit van het Rijksmuseum, Kröller-Müller, Kunstmuseum Den Haag en Boijmans Van Beuningen. Museum Noordwijk biedt komend najaar de kans om kennis te maken met de kunstedelsmid op de allereerste overzichtstentoonstelling van zijn werk.

De tentoonstelling is te bezoeken van 14 oktober 2022 tot en met 6 maart 2023. Museum Noordwijk is gevestigd aan het Jan Kroonsplein 4 in Noordwijk aan Zee. Zie ook www.museumnoordwijk.nl