Datum: 21-03-2023 - 15:55
02
okt
'22
Onthulling informatiebord bommenwerper Westeinde Noordwijkerhout.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON Wendy Weijers

Onthulling informatiebord bommenwerper Westeinde Noordwijkerhout.

Vanmiddag is aan het Westeinde in Noordwijkerhout een informatiebord onthuld over een noodlottige gebeurtenis die exact 80 jaar geleden plaatsvond. Een Engelse Halifax bommenwerper stortte op 2 oktober 1942 neer op boerderij Vredebest waarbij doden vielen te betreuren….

Samen met mevrouw Lied Siemerink (de moeder van Lied Siemerink, Carla Hogervorst, was een van de bewoners van de boerderij maar overleefde de crash) heeft burgemeester Wendy Verkleij het bord onthuld.

Op 2 oktober 1942 laat in de avond stort een bommenwerper van de geallieerden op boerderij Vredebest van de familie Hogervorst. Alle zeven bemanningsleden komen om het leven, maar ook het gezin Hogervorst wordt zwaar geraakt. De oudste dochter en de jongste zoon komen om het leven, de moeder en andere dochter raken zwaargewond. De boerderij en ook de bollenkraam van narcissenbollen gaan volledig verloren. De boerderij was niet verzekerd, dat kon niet omdat er een rieten dak op het huis zat en geen water in de buurt was. Het raakt de heer des huizes, Hein Hogervorst, zwaar. Hij trekt in bij zijn dochter in Noordwijk, waar een tijd later zijn vrouw na een lang verblijf in het ziekenhuis ook naar toe kwam. Hij overlijdt in 1945, volgens familie van verdriet.

Het hele verhaal met bijbehorende foto’s kunt u vinden op het informatiebord, dat ter hoogte van Westeinde 66 Noordwijkerhout geplaatst is.


Klik hier voor de foto’s van de onthulling.

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.